Sümerlere ait 5 bin yıllık ilk imzalı tablet İngiltere’de satıldı

Sümerlere ait 5 bin yıllık ilk imzalı tablet İngiltere’de satıldı

Irak’ın Uruk antik kenti sahasında ortaya çıkarılan, Sümerlere ait 5 bin yıllık kil tablet İngiltere’de düzenlenen müzayede ile 175 bin sterline (yaklaşık 1 milyon 700 bin Türk Lirası) satıldı. Tarihteki ilk imzayı ve kayda geçmiş en eski ismi içeren tabletin sol üst köşesinde 'KU' ve 'SIM' olarak tercüme edilen semboller bulunuyor. Tablette Mezopotamya’daki bira üretimine ilişkin süreç anlatılıyor.

Tarihteki ilk imzayı içeren 5 bin yıllık kil tablet İngiltere’nin başkenti Londra’da Bloomsbury Müzayede Evi’nde 175 bin sterline (yaklaşık 1 milyon 700 bin) satıldı. ABD’li bir koleksiyoncunun satın aldığı belirtilen tabletin, sol üst köşesinde günümüzde “KU” ve “SUM” olarak tercüme edilen ifadeler bulunuyor.

Arkeologların açıklamasına göre; tabletteki isim “Kushim”. Kushim Mezopotamya medeniyetlerinden Sümerlerde ünlü bir yazman ya da tapınak yöneticisi olabilir.

Kushim aynı zamanda tarihteki ismi bilinen ilk insan olma ünvanını da koruyor.

M.Ö. 3100 ile tarihlenen kil tabletin, Tanrıça İnanna Tapınağı’nda bira üretiminin nasıl gerçekleştiğini detaylarıyla açıkladığı belitildi. Tablette, mısır ve buğdayın işleniş süreci, şişelenmesi ve dağıtılmasına ilişkin süreçlere yer veriliyor.

Kenar uzunluğı 8 santimetre olan kare şeklindeki tarihi belge, Irak’ın güneyinde yer alan Uruk antik şehrinde bulundu.

Kushim’in Mezopotamya’da ortaya çıkarılan 17 tableti daha bulunuyor. Tabletler zaman zaman özel satışa çıkarılıyor, ancak birçoğu İsviçre’de özel bir müzede tutuluyor.

Bira insanlık tarihinin en eski içkilerinden biri olarak biliniyor. Antik Mısır ve Mezopotamya’da beş bin yıldan daha eski bir bira üretimi geleneği bulunuyor. Bununla birlikte, bira üreticilerinin daha çok kadın olduğu ve antibiyotik olarak da kullanıldığı biliniyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar