Mısırlı bir çocuğun Yunanca ev ödevini yazdığı 2 bin yıllık tablet

Mısırlı bir çocuğun Yunanca ev ödevini yazdığı 2 bin yıllık tablet

İngiliz Kütüphanesi antik çağlardan dijital ortamlara dek yazının resim yazısından emojilere uzanan hikayesini özetleyen sergide, muhtemelen antik Mısırlı bir öğrencinin Yunanca ev ödevini içeren balmumu tableti de sergileyecek.

The British Library (İngiliz Kütüphanesi) Yazı tarihinin 5 bin yıllık geçmişinden izler taşıyan Writing: Making Your Mark (Yazı yazmak: Kendi İşaretini Bırakmak) sergisine evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

26 Nisan - 27 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek sergide, ilk çağın taş yazıtlardan ortaçağ elyazmalarına, erken baskı örneklerinden, modern el yazısına ve dijital yazı karakterine uzanan yazının tarihinden örnekler, 150'den fazla illüstrasyonla sergilenecek. Hiyerogliflerden emojilere kadar beş bin yıl boyunca, beş kıtadaki yazının gelişim sürecinin yansıtılması plananan serginin en ilginç parçalarından biri de  1970'lerden Çin'de üretilmiş bir daktilo. 

30'dan fazla farklı yazma sisteminin sergilenceği sergide İngiltere'de basılan ilk kitap olan Canterbury Masalları'nın da yer alacağını belirten  Adrian Edwards, yazımnın sayfada görünen halinden çok daha büyük anlam ve önem içerdiğine dikkat çekerek, "yazı zamana ve evrene bırakılmış izlerdir" diyor.

Sergide insanları bekleyen tarihi eserlerden biri de Antik Mısır’da bir okul öğrencisinin ev ödevi olarak yazdığı tahmin edilen balmumu tablet.  M.S. 2. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmayı başaran tablet üzerindeki cümleler, çocukları kötü yollardan korumak isteyen tipik ebeveyn ve öğretmenlere has ifadeler içeriyor.

Ahşap bir muhafazaya monte edilmiş tablet bilgisayar büyüklüğündeki balmumu levhada “Sadece bilge adamın tavsiyesini dinmelisin” ve “Tüm arkadaşlarına güvenemezsin.” cümleleri yer alıyor. Uzmanlar bunun Mısırlı bir çocuğa verilmiş Yunanca ev ödevi olduğunu düşünüyor, çünkü yazı o döem okullarda kullanıldığı bilinen kolaylıkla bozulup yeniden yapılabilien balmumu bir levhaya yazılmamakla kalmamış, üzerinde renkli bir kalemle imla hataları da düzeltilmiş.  Tabletteki yazıların geri kalanında çarpım tablosu ve okuma alıştırmaları bulunuyor.

Serginin eş küratörlüğünü yapan İngiliz Kütüphanesi’ndeki Eski ve Ortaçağ el yazmaları küratörü Peter Toth’a göre, balmumu tablet yaklaşık 1.800 yıl önce okula giden Mısırlı bir çocuğun öğrenim hayatından günümüze kalan bir iz. Tablet sahibinin adı ve cinsiyeti bilinmiyor ama Royal Ontario Müzesi uzmanlarına göre sahibi muhtemelen zengin bir aileye mensup erkek çocuğuydu. Çünkü Antik Mısır’daki resmi eğitim ayrıcalıklı erkekleri kapsıyordu.

1892 yılında satın alma yoluyla kütüphaneye giren tablet, 1970’lerden bu yana özel alanda muhafaza ediliyordu ve halka açık şekilde teşhir edilmemişti.

Kütüphane'de 7 Ocak'ta açılan ve 8 Eylül'e kadar gezilebilecek olan diğer bir ilginç sergi ise  Da Vinci: aklın Devinimi adını "Leonardo da Vinci: A Mind in Motion" adını taşıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar