Sri Lanka Büyükelçisinin hedefi Kapadokya ile Sigiriya arasında bağ kurmak

Sri Lanka Büyükelçisinin hedefi Kapadokya ile Sigiriya arasında bağ kurmak

Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Muhammed Rizvi Hassen'ın bir hedefi de UNESCO miras listesindeki Kapadokya ile ülkesindeki antik kaya kalesi Sigiriya arasında “kardeşlik” bağı kurarak kültürel etkileşimi artırmak

4 ay önce  göreve başlayan Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Muhammed Rizvi Hassen, eşi Husna Zamaniya Cader Hassen ile büyükelçilik rezidansında,  Türkiye-Sri Lanka ilişkilerinin geliştirilmesi için öngörülerini açıkaldı.

İki ülke ilişkilerinin Osmanlı'ya kadar uzandığını, 1948’te bağımsızlıklarını kazandıklarında kendilerini ilk Türkiye'nin tanıdığını hatırlatan Hassen, siyasi düzeyde ilişkilerin her zaman çok güçlü seyrettiğini söyledi.

Hassen, geçen yıl Sri Lanka'daki kilise ve otellere yönelik terör saldırısı ve 2004'teki tsunami felaketi dahil Türkiye'nin zor zamanlarda da hep ülkesinin yanında yer aldığına işaret ederek özellikle tsunami sonrası Erdoğan’ın Sri Lanka'yı ziyaretine ve Türkiye'nin bölgeye geçici büyük hastane ile konut inşa etmesine işaret etti.

Büyükelçi Hassen, “Sri Lankalılar Türkiye’yi seviyor çünkü desteklerini biliyorlar. Sri Lanka hükümeti adına Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a halkımıza destekleri ve yardımları için teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

Ancak ticaret ve yatırımların bu en üst düzey siyasi ilişkileri yansıtmadığını dile getiren Hassen, bu alanları da daha ileriye taşımak için "iddialı planlarından" bahsetti.

Ticari alanda öncelikli hedeflerini Türkiye ile çifte vergilendirmeyi önleme, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile gümrük alanında iş birliği konularındaki anlaşmaları ele almak olarak sıralayan Hassen, “Benim iddialı planım bu temel anlaşmaların 6 ay içinde bitirilmesi ve imzalanması.” diye konuştu.

Hassen, diğer hedefini ise 2016'da yapılan Türkiye-Sri Lanka Karma Ekonomik Komisyon toplantısının bu yılın ikinci yarısında Kolombo’da düzenlenmesini sağlamak şeklinde açıkladı.

Sri Lanka özellikle inşaat sektöründe Türk yatırımcıları çekmek istiyor

Bunun yanında, ikili ticaretin artırılması için birçok imkan bulunduğunu belirten Hassen, ancak "alanlara dair bazı bilgi eksiklikleri veya motivasyon azlığı nedeniyle” ülkede istenen düzeyde Türk yatırımlarının olmadığını söyledi.

Hassen, “Kolombo'da Kolomport adıyla yeni bir kent inşa ediyoruz. Hastane, otel, konut inşaatları için yabancı yatırımcılara açığız. Ayrıca büyük Hambantota Limanı'nın yanı sıra serbest ticaret bölgemiz var. Özellikle inşaat sektörüne Türk yatırımcıları çekmek için farkındalık programı başlatmayı planlıyoruz.” dedi.

Ülkesinin Hindistan ve Pakistan'la serbest ticaret anlaşmalarını da hatırlatan Hassen, "Türk iş adamlarının çok büyük potansiyele sahip bu ülkelerle Afrika pazarına açılmasında Sri Lanka ‘hub’ konumunda. Türk üretim sektörü, tesislerini Sri Lanka’da kurabilir.” diye konuştu.

Kapadokya ile Sigiriya arasında

Hassen'in "iddialı planları" sadece ticari ilişkileri değil turizm, kültürel değişim ve eğitim alanlarını da kapsıyor.

Bunlardan birinin “kardeş şehir” projesiyle UNESCO miras listesindeki Kapadokya ile Sigiriya (Aslan Kalesi) arasında bağ kurarak kültürel etkileşimin artırılması olduğunu belirten Hassen, ayrıca Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerde ülkesi hakkında farkındalık oluşturmayı amaçladığını bildirdi.

Hassen, "İnsandan insana iletişim, insanların birbirini, kültürlerini tanımasını sağlar. Birbirlerinin kültürünü bilirlerse de yatırımlarını ve ticaretlerini artırırlar.” ifadesini kullandı.

- “Diziler sayesinde Türkiye’yi benden daha iyi biliyorlardı”

Öte yandan Büyükelçi Hassen, Sri Lanka’da daha önce bir, şu anda da iki dizinin yayımlandığını belirterek bunları kayınvalidesi dahil özellikle kadınlar ve gençlerin çok sevdiğini söyledi.

Diziler sayesinde Türkiye’yi ziyaret eden Sri Lankalı sayısının artabileceğini kaydeden Hassen, “Senaryolar, çekimler çok güzel. Türkiye’ye geleceğimi söylediğimde bu diziler sayesinde Türkiye’yi benden daha iyi biliyorlardı. Diziler Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlıyor ve diziler bizlerden daha fazla tanıtım yapıyor.” dedi.

- “Türkiye'nin derin kültür ve tarihi beni şaşırttı"

Büyükelçi, Türkiye’ye dair izlenimlerini de şöyle aktardı:

“Türkiye’nin derin kültürü ve tarihi beni şaşırttı, çok inanılmaz. Türk insanı çok nazik, mütevazi ve yardımsever. Bunlar da benim için güzel sürprizlerdi. İlk izlenim çok önemlidir ve benim izlenimim çok olumlu. Bu sayede burada bulunduğumuz sürece birçok güzel şey yaptık. Çünkü iletişimimiz çok iyi. Bürokratlar, Dışişleri, Ticaret bakanlıkları ve diğer kurumlardaki yetkililer, TBMM’deki dostluk grubu çok dostça ve çok yardımcı, insanlarla buluşmak için engeller yok. Bu da bana özgürlük ve işimi yapmada rahatlık sağlıyor.”

Türk ve Sri Lanka halklarının benzerliklerine de işaret eden Hassen, “İki ülke insanı da güler yüzlü, arkadaşça, misafirperver ve yemek yemeği seviyor. Aileler birbirine bağlı, bir araya gelmeyi seviyor. Bu nedenle burasını ikinci evim gibi hissediyorum ve bu benzerlikler Sri Lanka’yı burada tanıtmamı da kolaylaştırıyor.” diye konuştu.

Sefire Hassen de Türkiye'de yaşam tarzlarına saygılı ve hoşgörülü bir İslam anlayışının olduğunu belirterek "Biz de Müslüman'ız ve bu anlayış çok güzel.” dedi. Büyükelçi Hassen, eşine katılarak “Burada gördüğüm en güzel şey bu.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de Hindistan cevizi bulmakta zorlanıyorlar

Hassen ailesinin Türkiye'deki en büyük zorluğu ise mutfak kültürünün farklılığı.

Sefire Hassen, “Türkiye’yi biliyordum ama yiyecek bizim yediğimizden tamamen farklı olduğundan Türkiye biraz kültürel şoktu benim için." dedi.

En fazla baharatlar ve Hindistan cevizini bulmakta zorlandıklarını anlatan Hassen, "Bir de ilk zamanlarda neden insanların bu kadar çok çay içtiğini anlamadım ama sonra Türk insanının çayı çok sevdiğini fark ettim.” dedi.

Büyükelçi Hassen ise helal yiyecekler olduğundan Türk mutfağına daha kolay adapte olduklarını, hatta Batı ülkelerindeyken Türk restoranlarını tercih ettiğini anlattı.

Hassen ailesi ülkesine özgü meyveleri Sri Lanka'dan getirttiklerini aktarırken, sefire Hassen, Hindistan cevizinin rendelenmesi için özel aleti bile ülkesinden getirmiş.

Hassen ayrıca AA'nın 100. yılıyla ilgili olarak “AA çok dost bir haber ajansı, iyi iletişimimiz var. AA’nın ülkemizdeki çalışmalarına devam etmesini diliyorum. Değerli arkadaşım Genel Müdür Şenol Kazancı ve AA çalışanlarına en iyi dileklerimi sunuyorum. Umarım nice 100 yıl daha ülkesine ve halkına hizmet ederler.” dedi.

Barışkan Ünal - AA


Benzer Haberler & Reklamlar