Slovakya'daki arkeoloji kazısında 40 gümüş Kelt sikkesi bulundu

Slovakya'daki arkeoloji kazısında 40 gümüş Kelt sikkesi bulundu

Slovakya'nın Mošovce köyünde kazı yapan arkeloglar bir yamaca dağılmış vaziyette Kelt sikkleri buldular.

Slovak arkeologlar, Turčianske Teplice kentinin Mošovce köyü yakınlarındaki Kelt sikkeleri buldular.  Sikkeler dik bir yamaçta dağınık olarak bulundu. Arkeologlar sikkelerin savaş zamanlarında olası yağmalara karşı organik bir kap ya da kese içinde gömüldüğünü ama zamanla organik kabın çürüdüğünü ve sikkelerin toprak kayması ile dağıldığını tahmin ediyor.

Arkeolojik alandaki kazılarda çıkan 4 sikkenin Keltlerin bu dönemde darp ettiği en değerli madeni paralar olduğu ve "Tetradrachm" olarak adlandırıldığı belirtildi. 2008 yılında alanda bulunan ikinci büyük ölçekli bulgu olarak nitelendirilen sikkelerin tarihi hakkında bilgi verilmedi. Ancak Keltlerin yaklaşık olarak M.Ö. 450 ila 200 yıllara arasında bu alana hakim oldukları biliniyor.

Slovak Haber Ajansı SITA'nın haberine göre Karpatlardaki bir maden yatağından çıkarılan gümüşten basıldıkları tahmin edilen sikkeler, Slovak Bölgesinde yaşayan Keltlerin ekonomik gücüne dair ipuçları veriyor. Turiec bölgesinin Slovakya'daki Keltlerin önde gelen ekonomik ve kültürel merkezleri arasında yer aldığı biliniyor.

Slovakya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü (SAV) müdür yardımcısı Karol Pieta, “Keltlerin çok gelişmiş bir para sistemi vardı; Tetradrachm, o dönem kullanılan diğer para birimi olan drahmi adlı sikkelerin nominal değerinden dört kat daha kıymetlidir. Tetradrachmlar yaklaşık dokuz ila on gram ağırlığındadır ve doğal olarak içinde dört drahmi varmış gibidirler" dedi.

Nitra Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Matej Ruttkay, " Bu bulgu, Slovakya'nın yer altında gizlenmiş hala  önemli arkeolojik eserler barındırdığını gösteriyor. Onları definecilerin yağmalamaması için  azami çaba sarf etmeliyiz. Malesef araştırdığımız her yer,de bizden önce orayı definecilerin kazdığına dair izler buluyoruz. Önemli buluntuların kaybolduğun tahmin ediyoruz. Pek çok ülkede olduğu gibi amatör arkeologların profesyonellerle işbirliği yapabilmesini sağlayacak adımlar atılabilir" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar