Side Antik Kenti'nin tapınakları bir bir keşfediliyor

Side Antik Kenti'nin tapınakları bir bir keşfediliyor

Side Antik Kenti’nde geçtiğimiz yıl kaçak yapıların yıkılması ile başlayan arkeoloji kazıarı tüm hızı ile devam ederken, arkeologlar birçok tapınak alanı keşfetti.

Side Antik Kenti'de geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlayan arkeoloji kazılarında birçok kutsal alan yeri tespit edildi. Serapis ve Aphrodite kutsal alanları ve diğer tapınak yerlerinin tespit edildiği Side Antik Kenti'nin artık tapınakları ile anılmaya başlayacağı aşikar.

DHA'nın haberine göre; 35 kişilik ekiple kazılara devam eden kazı başkanı Anadolu Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, 2’nci yüzyılda kullanılan, 6 dönümlük uluslararası ticaret alanı olan liman agorası ve 170 metrelik liman caddesi ortaya çıkardıklarını söyledi.

Prof. Dr. Alanyalı, “Aynı anda 6 parselde çalışıyoruz. Liman caddesi bizi kentin ana caddesine ulaştırıyor. Kentin önemli kamu yapılarının önünden geçiyor. Liman agorası, döneminde uluslararası ticaret gemilerinin uğradığı büyük bir ticaret merkezi. Hemen yakınında liman hamamı bulunuyor” dedi.

Kazılarla birlikte antik döneme ait tapınakların sayısının da yeni kazılarla arttığını dile getiren Prof. Dr. Alanyalı, “Son kazılarda Mısırlıların etkisinin görüldüğü Serapis tapınağının ortaya çıkardık. Aphrodite kültünün kentte çok önemli olduğunu biliyorduk ancak bu kazılarda Aphrodite kutsal alanının yerini tespit ettik.

Serapis tapınağının yerini tespit ettik. Mısırlılarla ilişkilerin bir göstergesidir Serapis. Hala kazılar devam ediyor. Tapınakların sayısı da gittikçe artıyor. Aphrodite, Athena, Apollon, Demeter, Dionysos, Tykhe, Serapis tapınakları da şimdiye kadar ortaya çıkarılan tapınaklar” diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar