Side Antik Kentinde her mahallede bir yaşlılar konseyi olduğu anlaşıldı

Side Antik Kentinde her mahallede bir yaşlılar konseyi olduğu anlaşıldı

Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, Antik Çağda hamam-gymnasium komplekslerinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Sideli gençler Antik Çağ'da bu gymnasiumda eğitim almışlar. Side'de büyük ve kutsal bir yaşlılar konseyi var. Bir de her bölgenin her mahallenin kendine ait yaşlılar konseyi var" dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti'ndeki kazı kazılarının 75. yılında Barut Hotels ana sponsorluğunda devam ettiğini belirten Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, kentin Antik Çağ'da Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olduğuna dikkat çekti. 

"Bugün ise Anadolu'daki antik kentlerden ayrılan en önemli özelliği, modern yaşamla antik kentin yan yana varlığını sürdürmesidir. Side'de son yıllarda yapılan çalışmalar, antik kent ve modern yaşamın birbirini tehdit eder şekilde değil, destekler şekilde yol almaktadır." diyen Alanyalı,  son yıllarda sürdürülen kazı çalışmalarında en önemli merkezlerden birinin hamam-gymnasium kompleksi (Roma İmparatorluğunun tamamına yayılmış bir sosyal gelenek) olduğuna dikkati çekti.

Kentin güney galerilerde devam eden kazılarda arkeologların Side için önem taşıyan buluntularla karşılaştıklarını aktaran Alanyalı,  "İnsan ölçülerinde ve biraz insan ölçülerinden büyük sekiz heykel açığa çıkardık. Bu heykeller kentin yaşlılar meclisiyle ilgili heykellerdi. Heykeller, daha önceki yazıtlar ve tüm arkeolojik-epigrafik belgeler yan yana getirildiğinde gördük ki bu yapı kentin gençlerinin yetiştirilmesi ve eğitim almaları için yapılmış. Yani Sideli gençler Antik Çağ'da bu gymnasiumda eğitim almışlar. Side'de büyük ve kutsal bir yaşlılar konseyi var. Bir de her bölgenin her mahallenin kendine ait yaşlılar konseyi var" dedi.

Kazılarla ilgili kasım ayında da bir sempozyum düzenleyeceklerini belirten Alanyalı, yurt dışından katılım sağlayacak önemli akademisyenlere Side'yi ve kazı çalışmalarını anlatacaklarını bildirdi.


Benzer Haberler & Reklamlar