Sicilya sahillerinde Bizans devrine ait yeni kalıntılar bulundu

Sicilya sahillerinde Bizans devrine ait yeni kalıntılar bulundu

Ragusa'da geçtimiz yıl Mart ayında keşfedilen batık Bizans gemisinde su altı arkeologlarının çalışmaları sürerken, amatör bir dalgıç aynı kentin Ispica ilçesi sahillerinde Bizans devri amfora ve tabak parçaları keşfedilmesini sağladı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, amatör bir dalış meraklısı, İtalya'nın Sicilya Bölgesindeki Ragusa kentinin Ispica ilçesinde Portulisse olarak adlandırılan sahil kısmında dalarken bazı kalıntılar fark etti. Su yüzeyinin sadece 2 metre derinliğinde, deniz yatağına amfora ve çanak çömlek parçalarından oluşan tarihi kalıntılar vardı.

Deniz altındaki tarihi eserleri kameraya kaydettikten sonra GPS ile alanın tam yerini belirleyen amatör dalgıç, bir kaç numuneyi İtalya'nın güvenlik birimlerinden Guardia di Finanza yetkilerine teslim etti.

La Sicilia gazetesinin haberine göre; Guardia di Finanza yetkilleri, İtalya Kültür Bakanlığı ile temasa geçerek muhtemelen kuma gömülü eski bir gemi enkazına ait kermaik parçalarını bulunduğunu haber verdi.

Tusa Kültür Mirası Dairesi'nin yaptığı açıklamaya göre; MS. 6. yüzyıla tarihlenen hayli geniş alana yayılmış amforalar ve çömlekler, yakınlarda yükü ile batmış bir Bizans gemisinin varlığına işaret ediyor.

Geçtimiz Haziran ayında kalontıların bulunduğu deniz alanında bir denetim gerçekleştirdi.

Kalıntıların önemi göz önüne alınarak; gemi enkazın aranması ve deniz tabanına yayılmış antik eserlerin toplanması için bir sualtı arkeoloji kazısı yapılmasına karar verildi.

Tusa Kültür Mirası Konseyi, Sicilya'da son yıllarda deniz dibinde keşfedilen batıklara bir yenisinin eklenebileceğini belirterek, "Bizans tarihini zenginleştirmeye katkı sağlayacak önemli bir keşif yapılabilir. Bizans döneminde Sicilya, Küçük Asya (Anadolu) ve özellikle de İstanbul (Konstantinopolis) ile yoğun temas halindeydi. Bulgular, Doğu ve Batı arasındaki ticari ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Şu anda yakınlardaki Pantano Longarini'de bulunan bir başka Bizans gemisi olan Marzameni'nin enkazında İtalyan-ABD misyonu ile süren denizaltı arkeoloji çalışmaları sürüyor. Bu buluntular bağlamın bir parçası olabilir" açıklamasında bulundu.

Geçtimiz yıl Mart ayında Ragusa sahillerinde kıyıdan yaklaşık 2 metre uzaklıkta, 3 metre derinlikte kumlara gömülmüş bir Bizans gemisinin batığı bulunmuştu. Batığı araştırmak için Udine Üniversitesi Kaukana Projesi çerçevesinde sualtı arkeolojisi çalışmaları başlatılmıştı. Çalışmalar, Ibleo Blue Diving Centre'ın teknik desteği ile Udine Üniversitesi'nin Beşeri Bilimler ve Kültürel Miras Çalışmaları (Department of Humanities and Cultural Heritage Studies - Dium) ile Teksas A&M Üniversitesi Koleji Merkezi Deniz Arkeolojisi Enstitüsü (Institute of Nautical Archaeology of the Texas A&M University College Station) ortaklaşa yürütülüyordu.,

Bulunan Bizans Gemisi enkaz 4 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindeydi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar