Resmi Gazete'de yayımlanan Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına göre, sit alanında sondaj çukurları, batık alanları ve çok sayıda taşınır kültür varlığı bulunması dolasıyla gemi, tekne gibi deniz taşıtlarının çapa, demir ve ağ…
İsveçli deniz arkeologları, buldukları yeni batığın, ilk seferinde batan 17. yüzyıl savaş gemisi Vasa savaş gemisi ile aynı tersanede üretilen ve uzun süredir kayıplar listesinde bulunan Applet olduğunu tahmin ediyorlar
Titanik'ten sonra dünyanın en meşhur batığı olan "Altınların Gemisi" SS Central America'nın taşıdığı sıra dışı bir hazine var.
Su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, Akdeniz Üniversitesi'nde görevli su altı arkeologlarının su altı kameralarına yansıyan deniz canlılarıyla yaşadıkları ilginç anları paylaştı. Su altı robotlarının yerine yerleşen aslan balıkları, arkeologların…
Ünlü Su Altı Arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz, 1 Şubat Cumartesi günü Taç Vakfı binasında gerçekleştirilecek Akdeniz Kıyılarında Arkeolojik Su Altı Kazı ve Araştırmaları ile Dünyanın en eski Ticaret Gemisi Batığının heyecan verici keşif hikayesini…
Antalya'da keşfedilen dünyanın en eski batığının, dünyanın arkeoloji tarihini şekillendirecek bir buluş olduğunu belirten Doç. Dr. Hakan Öniz, 100 aşkın bakır ingot taşıyan gemide aynı zamanda 3600 yıllık mızrak kalıntısı ve çeşitli eserler…
Yunanistan'ın Kefalonya adası açıklarında yaklaşık 2 bin yıl önce battığı tespit edilen 34 metre boyunda 14 metre eninde antik gemi enkazına ulaşıldı. Arkeologlar, gemide neredeyse hiç zarar görmemiş 6 bine yakın 'amfora' bulunduğunu açıkladı.…
Bizans İmparatorluğu'nun inşa ettiği Kibatos Kalesi, 'Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması' çalışmaları kapsamında Marmara Denizi' sularının 3,5 metre derinliğinde keşfedildi. Batık Bizans Kalesi'nin bulunan kalıntıları 70'e 60…
Çanakkale Boğaz'ından sızarak Cihan Harbi'nde İstanbul ve İzmit'e top atışları gerçekleştiren ancak Çanakkale Savaşı'nda Nara Burnu'nda batırılan İngiliz denizaltısı E7, 104 yıl sonra hazırlanan belgeselle ilk kez görüntülendi.…
Yunan adası Koçbaba’nın yakınlarında, antik gemi batıkları ve granitten yapılmış dev bir çapa direği bulundu.
Antalya'nın Kemer ilçesindeki tunç çağına ait olduğu belirtilen 3 bin 600 yıllık gemide kazı çalışmalarına başlandı.
Türkiye Batık Envanteri Projesi Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş, günümüzden 2 bin 400 yıl önce gemilerin kullandığı rotalarla Roma dönemi örtüşürken, gemilerin boyutu büyüdükçe aynı rotaların kullanılmadığını ve daha çok açık denizlerde demirlediğini…
Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve kurtarılması için sualtı arkeolojisi çalışmaları süren Batı Antalya Batığı UNESCO'da düzenlenen konferansla anlatıldı. Toplantıda Antalya'daki 3 bin 600 yıllık gemi batığına ilişkin video ve fotoğraflar…
Kemer'de keşfedilen 3 bin 600 yıllık batıkta Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi'nin kazı yapacağını açıklayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, batıktan çıkacak eserlerin Kemer'de sergilenmesi gerektiğine işaret eden oluşturacakları…
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Batı Antalya açıklarında, içinde 1,5 tonluk bakır külçe bulunan 14 metre boyunda, dünyanın en eski gemi batığının keşfedildiğini belirterek, bu batık, su altı arkeolojisi bakımından çığır açacak yeni bir keşif. Bu…
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, dünyanın en eski batığı hakkında bilgi verdiği söyleşisinde, hem deniz arkeolojisi ile kara arkeolojisinin, hem de kara definecileri ile denizaltı…
Sualtı Arkeolojisi'nde bugüne dek bilinen en eski batıklar, 3 Bin 400 yıllık Uluburun batığı ile 3 bin 200 yıllık Gelidonya Batığı idi. Ancak Antalya'da bulunan ve çok sayıda in situ vaziyette ingot içeren bir enkaz daha var ki Mısır duvar…
Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde denizcilik tarihinin ünlü Karamürsel Kadırgaları'nın üretildiği yaklaşık 800 yıl önce inşa edilen tarihi tersane alanında arkeoloji kazıları yapılması, sualtı arkeologlarının batıkları araştırması ve deniz dibinden…
Marmaray ve metro projeleri kapsamında Yenikapı'da yürütülen arkeolojik kazılar sırasında bulunan antik teknenin aynı ölçülerde inşa edilen replikası Yenikapı 12, Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Denizcilik arkeolojisinin önemli 20 ismini bir araya getiren Derinlerdeki Portreler, hem Türkiye’nin karasularındaki arkeolojik ve kültürel zenginliği ortaya koyuyor hem de bu alana emek vermiş bilim insanlarının çalışmalarını gözler önüne seriyor.…
Dünyanın en önemli Liman arkeolojisi kazıları arasında yer alan Yenikapı'dan çıkarılan 37 batık gemiden 4'ünün, müzede sergilenecek şekilde konservasyonu tamamlandı.
Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında, 18. yüzyıla ait Rus savaş gemisi olduğu değerlendirilen batıktan çıkarılan 2,5 ton ağırlığındaki top ve mutfak malzemeleri Didim açıklarındaki R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nde…
Deniz altı arkeoloji çalışmalarında bozulmadan kalabilmiş şu ana dek bilinen en eski gemi enkazı Karadeniz'de bulundu. Karadeniz sularının 2 kilometre derinliğinde yatan batığın Antik Yunan dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Su altı arkeologları Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında en derin bilimsel batık araştırmasına imza attı. 18. yüzyıla ait Rus savaş gemisi olduğu değerlendirilen batıktan, 2 ton ağırlığında top, küçük kalibre el topu, pişmiş toprak kandil, çömlek,…