Saray Sanatları sergisi açıldı

Saray Sanatları sergisi açıldı

Nursena ve Güvenç Güven çiftinin "Saray Sanatları" temalı 16. yüzyıl tarzı İznik Çinileri sergisi açıldı.

Antikacılar Çarşısı'nda gerçekleştirilen sergiyle ilgili  açıklamada bulunan Güvenç Güven, eşi Nursena Güven ile 35 yıldır geleneksel sanatlarla ilgilendiklerini belirterek, "Hat, minyatür, tezhip sanatı ve özellikle İznik Çinileri kendi döneminde Saray Sanatı olarak adlandırılır. Biz de sergimizi bu başlık altında ele aldık." dedi.

Çini sanatından önce ahşap üstü kalem işleriyle ilgilendiklerini aktaran Güven, şunları söyledi:

"Sergimizde 16. yüzyıl orijinal teknik İznik Çinileri diye özellikle vurguluyoruz. Çünkü piyasada çiçek motifi yapıp İznik Çinisi diye söyleyenler oluyor.

Benim rahmetli hocam Faik Kırımlı bu tekniği yüzyıllar sonra yeniden canlandıran kişidir. Biz de onun izinden devam ediyoruz.

Bizim kökenimiz kalem işleri ve nakkaşlıktır. O süreçte Selimiye Camisi, Sultanahmet Camisi gibi mekanları yeniden canlandırdık.

Bu camilerdeki orijinal kalem işlerini, dönemine en yakın teknik ve malzemelerle yaptık."

Güven, tarihi mekanlardaki restorasyon çalışmalarının ardından eşiyle özgün çalışmalar yapmaya başladıklarını aktararak, "Kendi deseni, tasarımı bize ait olan çalışmalarımız biriktiler. Sergimizde de hem İznik Çinileri hem ahşap üstü kalem işleri yer alıyor.

Nitekim Türk Sanatının en yüksek devri Mimar Sinan ve Kanuni devridir. Yani 16. yüzyılın ikinci yarısına denk gelen dönem. Biz de sergimizde 16. yüzyıl tarzı çini ve ahşap üstü kalem işlerine yer verdik." ifadesini kullandı.

Sergi, 30 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.


A.A Kaan Burak Şen


Benzer Haberler & Reklamlar