Sakkara'da arkeologlar mumyalama atölyeleri buldu

Sakkara'da arkeologlar mumyalama atölyeleri buldu

Son yıllardaki arkeolojik keşifleri sık sık basın toplantıları ile uluslararası medyayla paylaşan Mısır’ın Giza kentindeki tarihi Sakkara bölgesinde Ptolemaios Hanedanlığı (MÖ 305 - MÖ 30) ve 30. Firavun Hanedanlığı (MÖ 380 - MÖ 343) dönemine ait yeni eserler ve mumyalama atölyeleri keşfedildi:

Mısır’ın Giza kentindeki tarihi Sakkara bölgesinde Ptolemaios Hanedanlığı ve 30. Firavun Hanedanlığı dönemine ait yeni eserler keşfedildi. Binlerce yıllık geçmişe sahip Sakkara, 1979 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

Mısır’ın Giza kentinde yer alan tarihi Sakkara bölgesinde Ptolemaios Hanedanlığı (MÖ 305 - MÖ 30) ve 30. Firavun Hanedanlığı (MÖ 380 - MÖ 343) dönemine ait yeni eserler keşfedildi.

Bölgede yapılan kazılarda, insan ve hayvanların mumyalama işlemleri için kullanılan atölyeler, mezar ve heykeller ile çanak çömlek parçaları bulundu.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, atölyelerin insanları ve kutsal hayvanları mumyalamak için kullanıldığını söyledi.

Ayrıca Veziri, atölyelerde arkeologların mumyalamada kullanıldığı anlaşılan kil kaplar ve diğer eşyaların yanı sıra ritüel kaplar da bulduklarını dile getirdi.

Sakkara arkeolojik alanın direktörü Sabri Faraj'a göre ise mezarlar, eski Mısır'ın Eski Krallığı'ndan üst düzey bir yetkiliye ve Yeni Krallık'tan bir rahibe ait.

Bir arkeolog, "Ne Hesut Ba" isimli (MÖ 2400) Beşinci Hanedanlığın üst düzey bir yetkilisine ait olduğu belirtilen bir mezarda kurban sunmmayı sembolize eden resmi gösteriyorAmr Nabil/Copyright 2023 The AP. All rights reserved
Antik Mısır'da yerleşim alanı olarak kullanılan ve krallık mezarları, tapınak ve küçük piramitlerin bulunduğu tarihi Sakkara bölgesi açık hava müzesi olarak kabul ediliyor.

Keza Sakkara bölgesi, 1979 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

Mısır hükümeti son yıllardaki arkeolojik keşifleri sıklıkla uluslararası medyaya tanıtıyor.

Zira bu tür keşiflerin medyada yer almasının ülkenin daha fazla turist çekmesinin önünü açabileceği ve son 10 yıldaki siyasi çalkantılar nedeniyle zarar gören turizm sektörünü canlandıracağı belirtiliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar