Rusya'da Paleolitik Venüs heykelciği bulundu

Rusya'da Paleolitik Venüs heykelciği bulundu

Arkeolojide 'venüs' olarak nitelendirilen ve 'ana tanrıça' kültüyle bağlantısı olduğu tahmin edilen heykelciklere Rusya'da 5 cm uzunluğunda mamut dişinden oyulmuş bir yenisi eklendi.

Rusya’nın Bryansk bölgesinde 5 santim uzunluğunda mamut dişinden oyulmuş, iri kalça ve gögüslere sahip ayakta duran kadın heykelciği bulundu. Arkeolojide 'venüs' olarak nitelendirilen ve 'ana tanrıça' kültüyle bağlantısı olduğu tahmin edilen heykelcikleri andıran yontunun, 23 bin yıllık olduğu ifade edildi.

Bryansk Venüsü'nün kemiklerle beraber bir gömü alanında bulunduğu ve muhtemelen bulunduğu yere bilinçli olarak gömüldüğü belirtiliyor. Arkeologlar Bryansk'yi 1993 yılından beri kazıyorlar. Alanda çok sayıda mamut kemiği, bizon ve çakmak taşları bulunmuş.  Radyokarbon analizleri, burada 21.000 ila 24.000 yıl önce avcı ve toplayıcı kabilelerin orada yaşadığını gösteriyor.

Rusya'daki Khotylyovo-2 kazı alanı ile Sibirya'daki Baykal Gölü'ne dökülen Angara Nehri daha önce de çakmaktaşı ve bizon dişinden yapılmış 'venüs heykelcikleri' bulunduğu belirtildi.

***

***

Bryansk bölgesinde çalışan arkeologların bulduğu heykelciğin Rusya'da bulunan diğer heykelciklerle benzerlik gösterdiği ifade edildi. Ancak diğer heykelciklerden Bryansk Venüsünü ayıran fark diğerlerinin giyinik olması.

Alanda yapılan arkeoloji çalışmalarının başkanlığını yürüten Moskova Arkeoloji Enstitüsü Taş Devri bölümünden Dr. Konstantin Gavrilov; heykel oldukça iri kıyım ve şişman bir kadını tasvir ediyor. Hamile olması da mümkün, çünkü göbek kısmının şişkinliği buna şaret ediyor olabilir. Ama heykelin uzun ve ince bacakları onu tüm heybetine rağmen oldukça narin gösteriyor

Konstantin, heykelciğin aynı zamanda “üretkenliği” simgeliyor gibi gözükse de yapılışının tarımın doğuşundan çok önce olması nedeniyle bunun imkânsız olduğunu söyledi. Konstantin, “Heykelcik 23 bin yıl önce yapılmış. Bu gibi tarih öncesi heykelcikler tören ve ritüellerde kullanılıyor” dedi.

Siberian Times’ın haberine göre; Dr. Konstantin Gavrilov, heykelciğin ritüel amaçlı yontulduğunu ve törenlerde kullanıldığını savunuyor.  Gavrilov, bu tür heykelciklerin genel olarak ‘üretkenliği’ simgelediğini düşünüyoruz. ama tarım kültüründen önce bunu savunmak ne kadar doğrudur bilinmez" diyor.

 Dr. Konstantin Gavrilov, bacaklarının hafifçe bükülmüş olmasından dolayı, heykelin Rembrant’ın tablosundaki Danae’yi hatırlattığını düşünüyor.

Ancak Siberian Times'a göre heykel daha çok Kim Kardashian'a benziyor. İngiltere'nin asparagasvari haberleri ile meşhur Daily Mail da Venüs olarak adlandırılan türdeki paleolitik çağ heykelciğini Kim Kardashian'a benzetilmesine destek veriyor. Gazetelerde heykelin hem kalça hem de gögüsleri ile skandalları ile ünlü sosyete güzeline benzediği bu resimlerle savunuldu.

***

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar