Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı sezonu başladı

Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı sezonu başladı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları başladı.

KASTAMONU: Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Zımbıllı Tepe mevkisinde, tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları başladı.

Dünyanın çeşitli üniversitelerinden uluslararası bir ekiple 2006 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları bu yıl da Kastamonu Üniversitesinden Prof. Dr. Latife Summerer başkanlığında yürütülüyor.

Arkeoloji Müzesi öncülüğünde başlatılan çalışmalarda önemli bulgular ortaya çıkarıldı. Çalışmaların devam ettiği antik tiyatroda sahne binasına ait mimari elemanlar ortaya çıkarılırken yine aynı alanda tiyatronun en erken evresine ait olduğu düşünülen tonozlu, nişli bir yapı ile çok sayıda Helenistik sikke bulundu.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Summerer, bölgede kazı çalışmaları yapılan tek sivil konut örneği olan villada evin baş odası sayılabilecek alanda büyük bir zemin mozaiği bulunduğunu söyledi.

Summerer, şöyle devam etti:

"Mozaik üzerinde yer yer kayıplar olsa da oldukça iyi tasvirler bulunuyor. Ancak acilen koruma ve onarım gerektiren mozaik zeminde profesyonel bir ekip tarafından restorasyon çalışmaları sürüyor. Akropolde ve et pazarı olan macellumda da kazı çalışmaları devam etmekte. Bunların dışında, en büyük buluntu grubunu oluşturan seramik parçaları başta olmak üzere cam, metal gibi tüm küçük buluntular üzerinde uzmanlar tarafından çalışılmaya devam ediyor."

Taşköprü Kaymakamı Evren Çakır ve Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da kazı bölgesini ziyaret ederek Prof. Dr. Summerer’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.


AA Mehmet Tuğcu 


Benzer Haberler & Reklamlar