Pompeii'den 'tarihi hatıra' çalan Fransız turist yakalandı

Pompeii'den 'tarihi hatıra' çalan Fransız turist yakalandı

Pompeii'yi antik kentinde Roma devrinden kalma eserlerin parçalarını sırt çantasıyla kaçırmaya çalışan Fransız turist yakalandı ve mahkemece 4 ay hapis cezasında çarptırıldı.

50 yaşında Fransız kadın arkadaşı ile birlikte Fransa'nın Montpellier şehrinden İtalya'nın Napoli şehri yakınlarındaki Pompeii antik kentini gezmeye gelen 52 yaşındaki Pierre Luc Giglio sırt çantasında tarihi eser parçaları ile yakalandı. 

Pompeii'de görev yapan güvenlik görevlileri kuşkulu hareketlerini fark ettikleri Pierre Luc Giglio'nun sırt çantasında 13 pişmiş toprak ve bir mermer parçası buldular.

Pompeii antik kentinden kalıntıları günümüze kadar en iyi korunmuş villalarından Loreius Tiburtinus Evi'nden aldındığı tespit edilen parçalar için Fransız turist, "Hatıra olarak götürmek istedim" dedi.

Yerel Metropolis haber sitesinin haberine göre mahkeme Giglio'ya tarihi eser çalmak suçundan dört ay hapis cezası verdi. Ancak iyi hali göz önüne alınarak ceza  200 Euro para cezasına çevrildi.

Fransız çift mahkemede Pompeii'nin arkeoloji müdürlerinden özür diledi ve "Biz  zarar vermek istemedik,, Pompei'nin arkeolojik tarihine hayran kaldığımız için geldik ve sadece hatıra olsun diye bazı küçük parçaları almak istedik. Buun suç olduğunu bilmiyorduk" dediler.

Pompeii'nin hırsız turistler ve definecilerle başı dertle

Yetkili makamlar, binlerce yıllık geçmiş ve milyonlarca ziyaretçinin yıpranmasına rağmen günümüze ulaşan Pompeii'nin antik kalıntılarını, hatıra almak isteyen turistlerden, profesyonel hırsızlardan, definecilerden  güçlükle koruyabiliyorlar.

Mart ayında Amerikalı bir turist, Sailor Evi'nin resmini çekmeye çalışırken paha biçilmez bir mozaikin çini parçalarını çalmaya kalkışırken yakalanmıştı.

Arkeologlar kısa süre önce defineciler tarafından yapılan kaçak kazılarda açılmış tüneller buldular. Şehir surlarının kuzeyindeki Civita Giuliana bölgesinde tüneller araştırılırken bir atın kalıntıları keşfedildi.

Kaçırılan parçaların lanetli olduğu inancı işe yarıyor

Bazen hırsızların kendi hatalarını düzeltmeleri emniyet güçlerinin işine yarıyor. 2014 yılında Kanadalı bir turist, balayı sırasında Pompeii'nin amfitiyatrosundan çaldığı eseri iade etmişti.

Geçmişte de birkaç hırsız, kalıntıların “lanetli”olduğunu belirterek  yağmaladıkları eserleri geri göndermişlerdii Pompeii'nin arkeoloji müfettişi lanet hikayesini 2015 yılında sergiye dönüştürmeye karar vermişti. Çalınan eserin arkasındaki hikayeler ve geri dönen eserler ile onlara eşlik eden mektuplardan bir sergi açma projesi için çalışmalar sürüyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar