Oslo'da 8 asırlık ahşap 'bagaj etiketi' bulundu

Oslo'da 8 asırlık ahşap 'bagaj etiketi' bulundu

Ahşap nesnenin daha önce 13. yüzyıldan kalma bir şahin figürü çıkarılan tabakada bulunduğu ve muhtemelen aynı döneme ait olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Norveç Kültürel Miras Araştırmaları Enstitüsü (NIKU) arkeologları, Norveç'in başkenti Oslo'nun 'Eski Kent' alanında bulunan Ortaçağ Parkı arkeolojik alanında gerçekleştirdikleri kazılarda, üzerine Runik alfabesi ile 8 harf kazınmış, 11.4 santimetre boyunda ahşap bir nesne buldular

Ahşap nesnenin daha önce  13. yüzyıldan kalma bir şahin figürü çıkarılan tabakada bulunduğu ve muhtemelen aynı döneme ait olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Oslo Üniversitesi'nden Runoloji uzmanı Profesör Kristel Zilmer, tahtaya oyulmuş sekiz rün harfini deşifre ederek, ahşap nesnenin her neyin üzerine asılı ise onun sahibini gösterdiğini savundu ve " burada 'Asbin'e ait (Asbinamik) ifadesi yer alıyor. Asbin muhtemelen Latin alfabesindeki ortaçağ yazılarında sıklıkla 'Ásbjǫrn' şeklinde rastlanan hayli yaygın bir Eski İskandinav erkek adı. Metnin isim dışında geri kalan harfleri ( 'á mik') İskandinav dilinde 'bana sahip' anlamına gelir" dedi.  

Arkeologlar, nesnenin şeklinin de bir etiket veya işaretleyici olarak kullanılmaya müsait olduğuna dikkat çekerek, "muhtemelen şahsa ait malları veya kişisel eşyaları belirtmek için bir yere iliştirilmiş gibi. Asbin'in gerçekte neye sahip olduğunu bilmesek de bu ahşap obje bize 13. yüzyılda Oslo'da bu adla birinin yaşadığını ve ona ait bir yükün bir yerden bir yere taşındığını gösteriyor. Asbin kim olabilir, sorusunun muhtemel cevabı ise Oslo limanının yakınındaki Klemetsallmenningen semtinin sokaklarında  tezgahları bulunan, unlu gıdalar, et ve balık ürünleri, ayakkabı, çizme, tarak, demir aletler, silahlar, ince dövme ürünleri, torna ve gemiler için gerekli ürünler satan esnaflardan biriydi olabilir" açıklamasında bulundular.

Arkeolojisanat.com


Benzer Haberler & Reklamlar