Örükaya Barajı arkeoloji kazılarına Ece Holding sponsor oldu

Örükaya Barajı arkeoloji kazılarına Ece Holding sponsor oldu

Hitit Üniversitesince, Çorum'un Alaca ilçesinde bulunan Örükaya Barajı ve Höyüğü'nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarına Ece Holding sponsor oldu.

Hitit Üniversitesi ile Ece Holding arasında sponsorluk protokolü imzalanması dolayısıyla höyükte düzenlenen törende, Çorum'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çekildi.

Çorum'un çok zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Alkan, "Bu zengin geçmişi ortaya çıkarmak ve geleceğe ışık tutmak, üniversite olarak en büyük arzumuz. Hitit Üniversitesi olarak Hititliler, Romalılar ve Osmanlı dönemlerini araştırmak, o dönemdeki eserleri ortaya çıkarmak için çalışıyoruz." dedi.

Bu medeniyetlerle ilgili eksik bilgileri kazı çalışmaları ve araştırmalarla tamamlamak istediklerini dile getiren Alkan, "Bunu yaparken kamu kaynaklarının yeterli olmadığı durumlarda kentimizin dinamiklerinden destek istiyoruz. Kazı çalışmalarına sponsor olan firmamıza teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

- "Kazı çalışması yapılan Türkiye'nin tek Roma barajı"

Kazı Başkanı ve Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emine Sökmen de Örükaya'da MS 2'nci yüzyıla denk gelen bir baraj yapısını açığa çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Örükaya'daki 2 bin yıllık barajın, Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'da inşa ettiği 4 barajdan biri olduğuna işaret eden Sökmen, "Aynı zamanda arkeolojik kazı yapılan Türkiye'nin tek Roma barajı. Kazı çalışmalarındaki hedefimiz Roma'nın inşaat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, imparatorluğun o dönemde su yönetimininde ortaya koyduğu politikaları ortaya koymaktır. Suyun kullanıldığı yerleşim yerini tespit etmek ve o dönemdeki tarımsal potansiyeli ortaya çıkarmak da hedeflerimiz arasında." diye konuştu.

Arkeoloji kazılarına geçen yıl başladıklarını belirten Sökmen, "Kazı çalışmaları ile barajın teknik yapımı konusunda bilgi elde ettik ancak daha fazlasını ortaya çıkarmak istiyoruz. Baraj, teknik açıdan değerlendirdiğimizde 17 metre yüksekliğinde, 50 metre genişliğinde bir set duvarına sahip ve 5 metre kalınlığındadır. Romalı mimar ve mühendisler, topografik koşulların gereklerine uygun bir tasarım geliştirerek baraj inşasını sağlamış. Bu barajın benzer örneklerini Roma İmparatorluğu'nun egemen olduğu Avrupa ülkelerinde de görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sökmen, Çorum'un Hititliler ile anılan bir yer olduğunu ancak kentin bu barajla Roma döneminde de kullanılan önemli merkezler arasında bulunduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Erdem Çenesi: Roma'da doğan bir seramik markası olarak Roma barajının ortaya çıkarılmasına destek olacağız

Kazı çalışmalarına sponsor olan Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ise tarihi barajın ortaya çıkarılmasının kentin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Çorum, Hitit dönemi ile bilinen tarihi bir şehir. Şimdi buna önemli bir halka eklendi. Roma döneminde de yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edildi. Şirket olarak Roma yakınlarında kurulan İtalya'nın ISVEA markasını bünyemize kattık. Şehrimizde bir Roma barajı olması bizim buraya ilgimizi artırdı. Roma'da doğan bir seramik markası olarak Roma barajının ortaya çıkarılmasına destek olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Alkan ile Çenesiz arasında sponsorluk ile ilgili protokol imzalandı.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar