Mozaikler bayramda ziyaretçilerini bekliyor

Mozaikler bayramda ziyaretçilerini bekliyor

Gaziantep'te bulunan, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma'nın yanı sıra farklı temalardaki 12 müzede, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde "ziyaretçi rekoru kırılması" hedefleniyor

GAZİANTEP: Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma'nın yanı sıra cam eser, oyuncak, hamam, mutfak gibi farklı temalarda 12 müzeye ev sahipliği yapan Gaziantep, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde ziyaretçilerini bekliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 25 müzeden 12'sinin bulunduğu Gaziantep, sahip olduğu kültürel zenginlik ve bunların sergilendiği alanlara yapılan yatırımlarla önemli hizmetler sunuyor.

"Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen Zeugma Mozaik Müzesi'nde, "Çingene Kızı", "Mars Heykeli", yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor.

Mars Heykeli

Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma'ya ilgi her geçen gün artıyor. Burası, kentin en çok ziyaret edilen müzesi durumunda bulunuyor.

Zeugma'nın yanı sıra Arkeoloji, Hasan Süzer Etnografya, Yesemek Açık Hava, Atatürk Anı, Kültür ve Tarih, Savaş, Beyazhan Kent, Emine Göğüş Mutfak, Oyuncak, Gorgo Medusa Cam Eserler ile Mevlevi Kültürü ve Vakıf Eserleri müzeleri de 9 günlük bayram tatilinde ziyaretçilerini bekliyor.

"Ziyaretçi sayısındaki düşüşü adeta doping yaparak kıracağız"

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat; kentin "müzeler şehri" şeklinde anılmasından gurur duyduklarını söyledi.

Ev sahipliği yaptıkları 12 müzenin dünya çapında olduğunu belirten Aykanat, "Özellikle Zeugma Antik Kenti'nin keşfedilmesi ve burada ortaya çıkan eserlerin sergilenmesinden sonra 'müzeler kenti' olarak anılmaya başladık. Bunun beraberinde birçok resmi ve özel müze açıldı. İlimiz bu kapasiteyi çok güzel kaldırıyor." dedi.

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının kendileri için fırsat olduğunu dile getiren Aykanat, şöyle devam etti:

"İnsanlar buraya akrabalarını ziyarete gelirken, mutlaka müzelerimizi gezsinler. Başta dünyanın en büyük müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi ve diğer müzelerimizi mutlaka görsünler. 9 günlük bayram tatili süresinde yurt içi ve dışından gelecek misafirlerimizle, son günlerde yaşanan ziyaretçi sayısındaki düşüşü adeta doping yaparak kıracağız. Kentimizin ziyaretçi akınına uğrayacağını rahatlıkla görebileceğiz."

"Bu bayram ziyaretçi rekoru kırmak istiyoruz"

Gaziantep Müzeler Müdürü Tenzile Uysal da dünyanın en güzel ve görkemli mozaiklerine sahip oldukları için gururlandıklarını ifade etti.

Şehrin, "Güneydoğu'nun müze başkenti" konumunda bulunduğunu dile getiren Uysal, bu unvanı almanın, aldıktan sonra da korumanın ve eserleri tanıtmanın zorluğuna işaret etti.

Müzeler konusunda kentin her geçen gün kendini geliştirdiğini anlatan Uysal, turizm noktasında son yıllarda büyük atak yapılmasında müzelerin büyük payı bulunduğunu vurguladı.

Son aylarda ziyaretçi sayılarının düştüğünü bildiren Uysal, şunları kaydetti:

"Ramazanın sıcak aylara denk gelmesi ve terör bizleri olumsuz etkiledi. Ama özellikle Ramazan Bayramı'nın uzun oluşu bizler için gerçekten çok büyük bir fırsat. Bayramın 9 gün süreceğini farz edersek, bu zaman diliminde mozaik müzemize 250 bin ziyaretçinin gelmesini bekliyoruz. Bu bayram ziyaretçi rekoru kırmak istiyoruz. Buradaki mozaiklerin gerçekten herkes tarafından ziyaret edilip görülmesi lazım. Ziyaretçilerimizi ağırlamak için hazırız."

 

AA Mehmet Akif Parlak 
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar