Gaziantep Müzeler

Gaziantep Müzeler

Gaziantep Müzeler


Gaziantep'te Açılmış Müzeler

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi

Gaziantep, Bey Mahallesi, Hanifoğlu Sokak'ta yer alan bina, bu asrın başlarında inşa edilmiştir. Daha sonra birkaç kere el değiştiren bina, 1985 yılında çok harap bir vaziyette iken işadamı Sayın Hasan Süzer tarafından satın alınmış, restorasyonu tamamlandıktan sonra "Hasan Süzer Etnografya Müzesi" olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlanmıştır.Bina içinde yer alan bölümler günlük yaşamdaki fonksiyonlarına göre yörenin eşyası ile donatılmış, mankenlerle teşhire canlılık ve gerçekçilik verilerek hizmete açılmıştır.

Adres:Eyüpoğlu Mahallesi, Hanifioğlu Sokak No: 64

Tel : (0342) 230 42 21

Pazartesi dışında her gün mesaî saatlerinde ziyarete açıktır.

Restorasyondan dolayı ziyarete kapalıdır. 

 

Yesemek Açıkhava Müzesi

Gaziantep Kültür ve Tarih Müzesi

Müzemiz, Gaziantep Şehri'ni tüm yönleriyle anlatarak, teşhir düzeni, mizansenler ve dokümantasyon arşivleriyle, olabilecek en düzenli, kapsamlı ve eğitici şekilde tanzim edilecek, meraklıların ve araştırmacıların başvuracağı bir bilim kurumu haline getirilecektir. Gaziantep Şehri'nin en eski dönemlerinden başlayarak, günümüze kadar gelen kültür hayatı ele alınıp, bilgiler verilecek ve bulunabilen orijinal örneklerle anlatılacaktır. Anlatımlar, yazılı bilgi panoları, elektrik ve elektronik esaslı görsel malzemeler kullanılarak sağlanacaktır. Gaziantep Arkeolojisi, orijinal kültür varlıkları veya belgelerle örnekler sunularak kronolojik anlatımla tanıtmakta, Gaziantep kuruluşu, tarihçesi ve gelişmesiyle anlatmaktadır. Bu kapsamda; " Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler ", " Antep Ağzı ve Dil Özellikler i", " Şehrin Hayatında Önemli Olaylar ", " Aile Hayatı, Günlük Hayat, Özel Günler ", " Çocuk Oyunları ve Oyuncaklar ı", " Eğlence Hayatı ", "Fotoğrafçılık" ve " Karagöz Oyunculuğu " gibi son 150-200 yılın yaşantısından çeşitli kesitler yer almaktadır. Gaziantep kültürünün tanıtımında önemli bir görev üstlenecek olan müzemizde; Gaziantep'in Ev ve El sanatlarından; Antep İşi, Yemek Kültürü, Kutnuculuk, Abacılık, Kilimcilik, vb, Sedefçilik, Kuyumculuk, Yemenicilik, Ağaç işleri ve kültür hayatındaki yeri de sergilenmektedir. Müze Gaziantep üniversitesi içinde yer almakta olup , siz ziyaretçilerini beklemektedir.

İletişim bilgileri
Adres: Gaziantep Üniversitesi Kampusu, Yadancı Diller Binası Zemin Katı
Şahinbey / Gaziantep
Tel: (342) 317 18 17 & (342) 317 18 85

Gaziantep Savaş Müzesi

Gaziantep Savaş Müzesi; Şehreküstü de Şehitler Parkı'nın yanında, 12 odalı tarihi binada hizmet veriyor. Aziz Şehitlerimizin ilk defnedildikleri yerde; Esenbek Camii haziresindeki Antep Harbi Şehitliğinin yanında yükselen müze, asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatıyor.Müze; bahçesinde bulunan ve kaleden indirilen Ramazan Topu'nun bir benzeri ve yeşillikler içinde mavi gök kubbeyi kucaklayan bir hayat karşılıyor ziyaretçilerini.Müze binasının altında bulunan mağara ve buradan şehrin farklı yönlerine açılan geçitlerin bulunduğu mağara sergi alanı; Antep'in koca bir orduya karşı koyuşunun sırrını, mermi toplayan çocuklar canlandırması, İmalat-ı Harbiye canlandırması, savaşta kadınlarımız canlandırması, Şehitlerin nakli ve Çello'nun Emine'si canlandırması ile haykırıyor.Müze; Fransız'ın Antep'i çelik bir çember içine alınca, cephanesiz kalan müdâfilere; şehrin fedakâr ustalarının söğüt ağacı kömürü+güherçile ve kükürtle yaptıkları kara barutu; 1920'li yıllardaki acımasız işgali ve şehir halkının bu işgale karşı koyuşunu, topla tüfekle değil, kendi icadı; Tak takı ve bir çift bakır sahanla yapılan Sahan Bomba'sını tanıtıyor. Şehit ve Gazilerin; kazmayla, kürekle en önemlisi de yürekleri ile yazdıkları destanı anlatıyor.Gaziantep Savunmasına dair belgelerin kronolojik sırayla anlatıldığı, tarihi binada, İngiliz ve Fransızlara ait silah parçaları, şehir halkının kullandığı tabanca, av tüfeği, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek ve nacaklarla şehitlere ait birçok eşya sergileniyor.Müzedeki panolar, bir tüfek için Kızını Evlatlık Veren Baba'nın, şehir aç kalınca ölmüş hayvan etini kapışan anaların, düşman tanklarına karşı: "Demirle adam döğüşür mü? Erkekseniz piyadenizi gönderin" diye haykıran yiğitleri anlatıyor. Nice kahramanlık olaylarını, semt reislerinin, Antepli Yedek Subayların, Rütbesiz Kahramanların fotoğraflarını, feryatları, ağıtları sergiliyor. İşgalin tüm detayları, Şehitkamil, Şahinbey, Özdemirbey, Dokurcum Değirmeninde can veren 14 yürek, İlk Kurşun, Mağarabaşı Taarruzu, Samsak Tepe Taarruzu, Karatarla Mitingi'ne dair belgeler peşi sıra geliyor, müze duvarlarındaki panolarda. Vatan deyince, namus deyince nasıl mücadele edileceğini, nasıl ölüneceğini gösteriyor dünyaya.Müze teşhirine yansıttığı gerçeklerle, yalnız başına kalan Antep'in, Fransız tümenine ve Ermeni gönüllü alayına karşı koyuşunun sırrını açıklıyor.

Restoresyondan dolayı ziyarete kapalıdır.

Müze girişi Ücretsizdir.

Okul gruplarının randevu alması rica olunur

Müze Ziyaret Saatleri :

08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00

Telefon : 342 231 72 54

Adres :Suyabatmaz Mh. Şehitler Cad. No: 192 Şahinbey / GAZİANTEP
 

Bayazhan Kent Müzesi

Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılmış olan Bayazhan'ın mülkiyeti 2005 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesine geçmiş olup röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmış, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Belediyenin yapmış olduğu görüşmeler neticesinde TOKİ tarafından restorasyonu tamamlanmıştır. Büyükşehir Belediyemiz tarafından şehrimize kazandırılan Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi sesli rehber sistemi ile anlatılmaktadır. Odalardaki plazmalarda oynayan filmlerin sesleri ve maketlerin bilgileri otomatik olarak kulaklıktan dinlenmekte olup, kiosklardan Kent Rehberine ulaşılabilinmektedir. Gaziantep'i her yönü ile anlatan ve çeşitli güzelliklerini tek mekânda seyrettirmeyi amaçlayan müze ziyaretçilerine Gaziantep hakkında çok geniş bilgi sunmaktadır.

pazartesi hariç hergün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti:1tl dir

İletişim Bilgileri

Adres: Akyol Mah. Atatürk Bulvarı No: 119 Şahinbey / Gaziantep

Tel : +9342 220 0888

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Kalesinin güneyinde bulunan 1909 yılında inşaatı tamamlanan Göğüş Konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında restore edilerek Türkiye'nin ilk ve tek mutfak müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi olarak açıldı. Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi'nde Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Gaziantep Mutfağı'nda kullanılan mutfak malzemeleri, tabak, bardak, çatal - kaşık, servis tabakları, bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları özel vitrinlerde sergilenmektedir.

pazartesi hariç hergün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti:1tl dir

İletişim Bilgileri

Adres: Karagöz Mah. Hasırcı Sok. Şahinbey / Gaziantep

Tel.: 0342 ) 220 08 88-03422326616

info@muzelerkenti.com
 

Gaziantep Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep’in en eski mahallelerinden Bey Mahallesi'nde tarihî bir Antep evinde yer almaktadır. Bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, 2010-2011 yılı aralığında restorasyonu yapılmıştır, 6 Nisan 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır.Tek avlulu olan bina 3 katlıdır ve 2 katlı mağarası ile nadir bulunan bir Antep evidir. Müze teşhir alanı açık alanda 250 metrekare, kapalı alanda ise 315 metrekaredir. Geçmişten günümüze ulaşan çocuk yaşam kültürünün korunarak ve yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan Oyun ve Oyuncak Müzesi, geçmişle gelecek arasında köprü olarak, çocukların bedensel, zihinsel gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu masalsı evde, büyük küçük herkes kendinden bir şeyler bulmakta, geçmişte oynadığı oyuncakları kendi çocuklarına gösterebilmenin heyecanını hissetmektedirler.
Müzede, 1700-1990 yıllarına ait el ve fabrika yapımı toplam 573 takım ve adet oyuncak teşhir edilmektedir. Müzenin, giriş katında 4, orta katında 3, çatı katında 1 ve 2 katlı mağarada 1 olmak üzere toplamda 9 ayrı temalı bölüm bulunmaktadır.

İlk kattaki odalarda Türk Oyuncakları, Sinema Odası, Mutfak ve Sosyal Yaşam bölümleri bulunmakta. 2. Katta Ahşap oda ve Altın Oda bulunmakta. Bu odalarda oyuncak tarihini çok değerli ilk üretimlerinden olan oyuncaklarda görebilirsiniz. Çatı katındaki odada, yakın dönem teknoloji araçları oyuncakları bulunmakta ve mağarada ise Dünya çocuklarının ülkelerinin simgeleri olan düzenlemeler içinde, geleneksel kıyafetleriyle sergilendiği bölümü görebilirsiniz.

Türk Oyuncakları bölümü 1960’lı yıllarda “Fatoş Bebekleri ve oyuncaklarıyla” başlayan oyuncakların bulunduğu bir odadır.

Sinema Odası, sinema, tiyatro, çizgi film ve masal kahramanlarının oyuncaklarının bulunduğu bölümdür. Pinokyo, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Mickey Mouse, Hayalet Avcıları, Shekspare Sahnesi, Taş Devri, Charlie Chaplin ve Laterna Magica gibi oyuncaklar sergilenmektedir. Mutfak odası içerisinde 1870’li yıllardan bu yana kullanılan mutfak ve banyo gibi ev bölümlerine ait, mutfak araç gereçleri, porselen çay takımları, kuzineler gibi günlük ev yaşamını anlatan oyuncaklar sergilenmektedir.
Sosyal Yaşam Odası olan bölümde 2. Dünya savaşında Alman cephesi ve cephe gerisini, Amerikan yerlileri Kızılderililer ile yeni yerleşimcilerin çatışmalarıyla sosyal yaşmalarının anlatan Diaroma vitrinleri bulunmaktadır.
İkinci kattaki, Altın Oda'da, dünyada Doll House olarak bilinen Bebek Evleri ağırlıkta olmak üzere bebek arabaları, müzenin en eski oyuncaklarının yer aldığı vitrinler, ilk Puzzle örnekleri, Lehmann oyuncakları ve gerçek saçlı bebekler vb oyuncaklar bulunmaktadır. Ahşap Oda'da, sanayi devrimi ile başlayan ve sosyalleşen Avrupa'dan sanayi ve tarım araç gereçleri, dağ turizmi, itfaiye ve lunapark eğlence oyuncakları gibi oyuncaklar bulunmaktadır. Peluş Oyuncaklar odasında, 1900’lü yıllardan 1980’li yıllara kadar üretilmiş peluş oyuncaklardan örneklerimiz bulunmaktadır. Başlıcaları ise Teddy Bear, Japon maymun peluşları, ilk üretimlerden Barbie bebek gibi oyuncaklar sergilenmektedir.

Çatı Katı Odası, yakın dönem gemiler, uçaklar, robotlar, ve uzay araçlarının olduğu bir diaroma vitrini bulunmaktadır, Apollo uzay mekiği, E.T., Uzay Yolu dizisi maketi bu galerideki oyuncaklarımızdan bazılarıdır.
Dünya Çocukları Galerisi olan mağarada ziyaretçilerimiz, 26 ülkeden, yöresel ve ulusal kıyafetleri içerisindeki dünya çocuklarını, kendi ülkelerinin belli başlı mimari eserleri ile sergilendiği bir bölüm görmektedirler. Bu bölümlerin dışında, müzenin avlusunda, çocuklar için Oyuncak Atölyeleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenen bölüm bulunmaktadır.
Adres: Bey Mh. Hanifi Oğlu Sk.  Sahinbey, Gaziantep

Tel: +90 342 220 1551

Eposta: gaziantepoyuncakmuzesi@gmail.com

pazartesi hariç hergün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
 

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Atatürk'ün 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep'e ziyaretinden yola çıkıldı. Eş zamanlı olarak yapılan çalışmaların çıktılarını Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve Atatürk Anı Müzesi olarak işlevlendirdik. Cumhuriyet sonrası Gaziantep ve Türkiye'nin değişim sürecini yansıtan çalışmanın bir bölümünü 16 Mart 2013 tarihinde açılışını yaptığımız Kendirli Gazi Kültür Merkezi'ndeki film gösteriminde, 3D-Hologram sistemi ile izletmekteyiz. Çalışmanın diğer bölümünü ise, Milli mücadele yıllarında Gazi Mustafa Kemal ile birlikte şehri ve ülkesi için çalışmış olan geçmişimizdeki önemli kişileri, Gaziantep’in ve Türkiye’nin yeniden yapılanma sürecindeki yapılan çabaları ve çalışmaları anlatan, sergilemelerde kullanacağımız o döneme ait bilgi, belge ve eşyalar olarak, Atatürk Anı Müzesi'nde sergiliyoruz.
Adres: Bey Mh. Hanifi Oğlu Sk.  Sahinbey, Gaziantep   

Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi

Medusa Cam Eserler Müzesi, 15 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan koleksiyonu daha geniş kitlelere sanatseverlere, bilim adamlarına sunmak için hayata geçmiştir. 21 Haziran 2008'de açılışı yapılan müzeye ilk ay yerli ve yabancı olmak üzere 5 bin yerli ve yabancı sanatsever ziyaret etmiştir. Medusa Cam eseler Müzesi, tarihe tanıklık eden Gaziantep Kalesi civarında eski bir Antep Evinin restore edilmesiyle kurulmuştur. Müzede yaklaşık 1500 eser bulunmaktadır. Bu eser grubunun % 70'ini cam eserler % 20'sini bronz ve pişmiş toprak eserler % 10'unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar oluşturmaktadır. Müzenin bahçesinde yapılan cam ocağında cam eserlerin kopyaları üfleme tekniğiyle yapılarak ziyaretçilerin beğenilerine sunulmaktadır. Medusa Cam Eserler Müzesi, ülkemizin ilk özel cam eserler müzesi olması sebebiyle çok önemli ve görülmeye değer bir yerdir.

Gaziantep Mevlevihane Müzesi

Ömer Ersoy Kültür Merkezi

Aziz Bedros Kilisesi, Gaziantep'te bulunan tarihi bir kilisedir. Kilise, ulaşılan kaynaklara göre 1723 yılında inşa edilmiştir. 2005 yılında, belediyenin yol açma çalışmaları esnasında ortaya çıkmıştır. Şimdi ise kilise, Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı altında bir müzeye dönüştürülmüştür. Gaziantep`te, yol çalışması sırasında tesadüf eseri gün ışığına çıkarılan 450 yıllık bir geçmişi vardır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar