Mora Yarımadası'nda Miken uygarlığına ait 3 bronz kılıç bulundu.

Mora Yarımadası'nda Miken uygarlığına ait 3 bronz kılıç bulundu.

Yunan arkeologlar, Mora Yarımadası’nın Achaia bölgesindeki Aegio şehri yakınlarında MÖ 12. yüzyıla dayanan Miken nekropolünde gerçekleşen arkeoloji kazılarında, bir mezarda Miken uygarlığı dönemine ait 3 bronz kılıç buldular.

Yunan Kültür Bakanlığı’nca Miken nekropolünün araştırılması için başlatılan kazılarda ele geçen bronz kılıçların bulunduğu mezarlar Miken uygarlığının “ilk saray” dönemine tarihlendiriliyor.

Nekropol, Miken, Tiryns ve Pylos’un büyük merkezlerinin müreffeh zamanlarında uzun yıllar kullanıldı.

Nekropolde devam eden kazılarda ayrıca vazolar, çok sayıda mühür taşı ve birçok boncuk çeşidinden oluşan değerli hediye setleri elde edildi.

Buluntular, Miken’in Doğu Ege ve Kıbrıs’taki adalarla ticari ilişkileri gösteriyor.

MÖ 12. yüzyıldan kalma mezarların ilk katmanında, Miken sanatına özgün amforalarla süslenmiş üç mezar kazıldı. Çalışmalarda mezar sahiplerinin kemikleri ve ölü hediyeleri arasında (aralarında cam boncuklar, kornalin ve bir kil at heykelciği), son derece iyi korunmuş bronz bir kılıç bulundu. Kemik yığınının dibinde, ahşap saplarının bir kısmı iyi derece de korunmuş iki sağlam bronz kılıç daha keşfedildi.

Farklı türlere ait üç kılıç – Sandars D ve E – Miken saray döneminin en parlak dönemine kadar uzanıyor. Bu silahların keşfi özellikle önemlidir. Yayla nekropolünde komşu mezarlarda yapılan kazıda aynı kronolojik döneme ait uzun mızraklara rastlanmıştır.

arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar