Mısırda keşfedilen 3300 yıllık peynirde brusella bakterisi bulundu

Mısırda keşfedilen 3300 yıllık peynirde brusella bakterisi bulundu

Arkeologlar Mısır'daki tarihi mezarda dünyanın en eski peynirlerinden birini keşfederken, laboratuvarda yapılan incelemede peynirin brusella virüsü içerdiği ortaya çıktı.

Peynirin lezzetinin artması için makul mikarda bekletilmesi gerekir. Gastronomlar eski peyniri, taze peynire tercih ederler. Ancak bekleme süresi Mısırlı Ptahmes'in mezarında olduğu gibi yaklaşık 3300 yıl olursa lezzetten söz etmek bir yana, peynirin peynir olduğunu anlamak için laboratuvar desteğine ihtiyaç duyulur.

Nitekim arkeologlar, Antik Mısır'ın başkenti Memfis'in şehir yöneticisi Ptahmes'in mezarında lahitinin yakınlarında buldukları çömlekteki maddenin ne olduğunu anlayamadılar. Kalıntıyı laboratuvarda inceleyen kimyagerler onun peynir olduğunu keşfettiler.

M.Ö. 13. yüzyıla tarihlenen Ptahmes'in mezarı 1885'te keşfedildi. 2010 yılında mezarda geniş çaplı arkeolojik kazıları yapıldı. Kazılar sırasında bulunan kalıntılar arasında, bir  beze sarıldığı anlaşılan çömlekte katılaşmış beyazımsı madde bulundu.

Katanya Üniversitesi'nde görevli kimyager Dr. Enrico Greco ve meslektaşları kimliğini belirlemek için beyazımsı maddeyi laboratuvara gönderdi. Yapılan araştırma sonucu Mısırlı yöneticinin mezarında şimdiye kadar ulaşılabilen en eski peynirlerden birinin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Enrico Greco, İtalya'da yer alan  çalışma kapsamında incelenen maddenin bugüne kadar bulunab,len  en eski peynir olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İtalyan arkeologlar tarafından yapılan araştırmada bulunan madde, protein içeriklerden arındırılmak için çözündürüldü ve ardından sıvı kromatografisi ve kütle spektrometrisi olarak bilinen gelişmiş tarama teknikleri kullanıldı.

Süreç sonucunda tespit edilen peptitler peynirin inek ve keçi ya da koyun sütü kullanılarak üretildiğini gösterdi.

Araştırma sonuçlarını içeren makale, 25 Temmuz tarihinde Enrico Greco, Ola El-Aguizy, Mona Fouad Ali, Salvatore Foti, Vincenzo Cunsolo, Rosaria Saletti ve Enrico Ciliberto imzaları ile "Eski Mısır Peyniri Üzerinde Proteomik Analizler ve Brusellozun Biyomoleküler Kanıtı"(Proteomic Analyses on an Ancient Egyptian Cheese and Biomolecular Evidence of Brucellosis) başlığı ile American Chemical Society'nin (Amerikan Kimya Derneği) yayn organı Analytical Chemistry (Analitik Kimya) dergisinde yayınlandı

Makaleye göre; peynirin bruselloz hastalığına yol açan Brucella melitensis bakterisini taşıdığı anlaşıldı.

DÜNYANIN BİLİNEN EN ESKİ PEYNİRİ ÇİN'DE BULUNMUŞTU

Öte yandan; arkeolojik kazılarda elde edilen Dünyanın en eski peyniri 2016 yılında; Çin’in Taklamakan Çölü’nde bulunan ve yaklaşık 3.800 yıllık mumyaların bedenlerine asılmış kolyelerde keşfedilmişti.

Ordek Nekropolü olarak da bilinen Xiaohe Mezarlarında havayla temasın engellenmesi için inek derisi ile kaplanarak mühürlenmiş adeta ters çevrilmiş kayıklara benzeyen geniş, ahşap tabutlarda gömülen yüzlerce mumyayı barındırıyordu. Araştırma ekibi bazı mezarlarda çapları mumyaların boyun kısmında çapları 1 ile 2 cm arasında değişen peynir parçaları keşfetmişlerdi. Kimyasal analizler, bulunan peynirin, (korunması daha kolay olan) normal salamura peynirden daha az tuzlu olduğunu göstermişti. Bu da peynirin uzun süre saklanmadığı, üretildikten sonra kısa süre yendiğine yorumlanmıştı.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar