Çanakkale'de 4 bin yıllık peynir süzgeci bulundu

Çanakkale'de 4 bin yıllık peynir süzgeci bulundu

Türkiye'de günümüz peynirciliğin önemli merkezlerinden Çanakkale'de 4 bin yıl önce de peynir yapıldığı gösteren arkeolojik keşif yapıldı.

18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi ve  Maydos Kilisetepe Höyüğü Başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, 40'ıncısı düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunda Maydos kazılarındaki yeni keşifleri anlattı.

Çanakkale Boğazı’nın arkasındaki Ecebat ilçeninin ortasına yer alan Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 2017 yılında yapılan kazılar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Göksel Sazcı, antik kentin olası alt şehrinin günümüzün modern yapılaşması altında kaldığına dikkat çekti.

Temmuz ayından Eylül ayına kadar sürdürülen 2017 Maydos Kilisetepe Höyüğü kazıların höyüğün batı kısmında gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Sazcı, 1980 yıllarından kalan topografik planın bu sene Doç. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu sayesinde güncellendiğini ve hayli faydasının görüldüğünü belirtti.

Arkeolojik Kazılar sırasında kubbeli bir fırın kalıntısına rastlandıklarını belirten Doç. Dr. Göksel Sazcı, “Ancak fırının yakında bulduğumuz kırık kalp parçası daha ilginçti. Bu süzgeçli bir kap parçasıydı. Kazılarda çok sayıda süzgeçli seramik parçaları buluyorduk ancak söz konusu parçalar kabın şekli hakkında bilgi vermeye yetmiyordu. Bu kalıntı söz konusu kapların formunun nasıl olabileceği konusunda bize ilk kez fikir verdi. Konik sayılabilecek yuvarlak şekilli kabın peynir yapımında kullanılmış olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü peynir yapımı için önce sütü ısıtırsınız, sonra mayalarsınız, mayaladıktan sonra üzerinde kesik dediğimiz pıhtılar oluşur. Sonra kaynatılan sütü süzgeç yardımı ile başka bir kaba süzersiniz ve peynirin sertleşmesini beklersiniz. Bulduğumuz kap muhtemelen bu süzme aşamasında kullanılıyordu. Çünkü peynirden süslen su da değerli. Ondan da çeşitli hamur işleri yapmak mümkün. Çanakkale biliyorsunuz günümüzde peynircilik açısından önemli bir bölge. Biz bu bölgede peynirciliğin en azından 4 bin yıl önce de yapılmış olabileceğini söylüyoruz” dedi.

Sazcı, alanda Troya Antik kentine rastlanan türden başka kapların ve bir savunma duvarı parçasının da bu seneki kazılarda ortaya çıkarıldığını ve Orta Tunç Çağı’nın sonlarına tarihlenen alanda da çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

KOŞAN KÖPEK MOTİFİNİN TARİHİ DE GERİYE ÇEKİLDİ

Doç. Dr. Göksel Sazcı, Maydos arkeoloji kazılarında bulunan ilginç bir motife de dikkat çekti. Daha önceki kazı sezonlarında da çeşitli objeler üzerinde, kerpiç dokularda ve diler aplikasyon malzemelerinde tespit edilen motifin bu seneki kazılarda da karşılarına çıktığını söyledi. Söz konusu motif Doğu Avrupa’da Koşan Köpek Motifi olarak adlandırılan Çengelli Spiral Motifi. Doğu Avrupa’da hayli yaygın görülen motif özellikle Romanya’da ortaya çıkan Wittenberg Kültürü Kültüründe hayli yaygın.

Sazcı, “Söz konusu motife alanda daha önce Son Tunç Çağı kalıntılarında rastlanıyordu. İlk kez Orta Tunç Çağı kalıntıları arasında da bu motifle karşılaştık. Yani bu motifin daha erken tarihlerde de Maydos sakinleri tarafından kullanıldığını belirlemiş olduk” dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar