Kurul Kalesi arkeoloji kazılarının yıl boyunca sürmesi isteniyor

Kurul Kalesi arkeoloji kazılarının yıl boyunca sürmesi isteniyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik çalışmaların sadece yaz döneminde değil, üstününün kapatılarak 12 ay boyunca sürmesini istiyor.

Mülkiyeti  Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde 10 yıldır süren arkeolojik kazılar bu yıltamamlandı.

İlk olarak, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan, üniversitelerin bölünmesiyle bu yıl Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt tarafından yürütülen kazılar, Prof. Dr. Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekip tarafından sürdürüldü.

6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında, en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan Riton bulunmuştu. Çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları da bulundu.

Dr. Mehmet Hilmi Güler: Üstünü kapatalım ve 12 ay boyunca burada kazı çalışması yapalım.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kurul Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarının 12 ay boyunca devam etmesi için çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “Kurul Kalesi’nde Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle kazı çalışması yürütülüyor. Fakat bu belli bir zaman aralığında gerçekleştiriyor. Hava koşulları nedeniyle 1 ay veya 2 ay kazı çalışmaları yapılabiliyor. Ben diyorum ki; buranın üstünü kapatalım ve 12 ay boyunca burada kazı çalışması yapalım. Buranın üzerine kar yağıyor, yağmur yağıyor, güneş vuruyor belki burada bulunan tarihi eserler bu etkenler nedeniyle kırılıyor, eziliyor veya başka bir zarara uğruyor. 12 ay boyunca orada gece gündüz bir çalışma yaparsak, müthiş eserler bulabiliriz. Bir senenin içerisinde dört mevsim var. Biz bu dört mevsimde adam gibi çalışırsak 4 yıllık iş yapmış olacağız” dedi.

Mustafa Kırlak  - www.orduolay.com


Benzer Haberler & Reklamlar