Kültepe tabletlerini dünyaya tanıtılacak

Kültepe tabletlerini dünyaya tanıtılacak

Kayseri'de bulunan Kültepe Höyüğünün tanıtımını Ekonomi Bakanlığı üstlendi


KAYSERİ: Ekonomi Bakanlığının, "Kültepe Tabletleri"ni dünyaya tanıtacağı bildirildi.

Kayseri Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın, Kayseri'de katıldığı bir açılışta, Vali Orhan Düzgün tarafından kendisine hediye edilen "Kültepe Tabletleri"nin replikasını, yabancı konuklara da hediye edeceğini söylediği anımsatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Orhan Düzgün, UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği Listesi'ne de alınan Kültepe Tabletlerinin tanınmasının, Kayseri’de kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, tabletlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi ile Kültepe höyüğüne olan ilgiyi artıracağını kaydetti.

Düzgün, kendisinin isteği üzerine orijinal dili Asurca olan tabletlerin üzerindeki metinlerin Kültepe Kaniş/Karum’da halen kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından Türkçe ve İngilizce'ye tercüme edildiğini belirterek, Kulakoğlu'na teşekkür etti.

Kültepe’de yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan tabletlerin, Kayseri ve tarihinin tanıtımı noktasında çok önemli olduğunu anlatan Düzgün, tabletlerin Kayseri’ye gelen yabancı konuklar ile yurt dışı seyahatlerinde hediye edilerek tanıtımının yapılması amacıyla bire bir kopyasının çıkarıldığını ifade etti.

Düzgün, böylesine önemli bir hazinenin dünya ile paylaşılması ve tanıtılması noktasında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın göstermiş olduğu ilginin de memnuniyet verici olduğunu belirterek, Bakan Elitaş’a teşekkür etti.


AA Orhan Canbulatel 


Benzer Haberler & Reklamlar