Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli görevden alındı

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli görevden alındı

Topkapı Sarayı’nda müze müdürüyken tarihi tahtı lojmanına taşıttığı için görevden uzaklaştırılan Yusuf Benli, bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan soruşturma sonucu arkeoloji kazı çalışmalarında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Konya Müzeler Müdürü görevinden uzaklaştırıldı. Konya'nın yeni müze müdürü Ömer Faruk Türkan oldu.

Topkapı Sarayı Müze Müdürü olarak görev yaptığı dönemde sarayda bulunan 3. Selim'e ait tahtı lojmanına taşıtmak istemesi ile gündeme gelen ardından atandığı Konya Mevlana müzesinde Müze tuvaletinde lavabo altlarında karton kutu ve limon kasalarına konulmuş kemik ve tarihi çinilerle gündeme gelen Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli son olarak da yine kazı ve tadilat çalışmaları ile ilgili harcamalarda usulsüzlük yaptığı iddiası ile gündeme gelmişti.

Habertürk'ten Zafer Samancı'nın haberine göre, Benli'nin sorumluluğunda başta Mevlana Müzesi olmak üzere Konya merkez ve ilçelerdeki tarihi mekanlarda yapılan kazı ve tadilat çalışmalarının harcamalarında usulsüzlük duyumları üzerine Konya Valisi Yakup Canbolat tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan müfettiş istendi. Bakanlık tarafından gönderilen 2 müfettiş iddiaları soruşturmaya başladı.

Müfettişler üç buçuk ay kentte iddiaları araştırdı. Müfettişlerin araştırdığı iddialar şunlardı:

Kent ve çevresinde tarihi ve turistik yerlerdeki kazı çalışmalarında bakanlığa 100 kişinin çalıştığı söylendi oysa gerçekte dört kişi çalışıyordu. Arkeoloji kazı alanında kepçelerin bulundurulması Mevlana Müzesi’nde ziyaretçiler için alınan galoş ihalelerinde usülsüzlük yapıldı. Aynı müzede yer alan Şeb-i Arus Havuzu’na ziyaretçilerin attığı madeni paralar kayda alınmadı. Tüm bu usülsüzlüklerle devlet milyonlarca lira zarar uğratıldı.

İddialarla ilgili soruşturmayı tamamlayan müfettişler, raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sundu. Raporun ardından Benli, müdürlük görevinden alındı.

YENİ KONYA MÜZELER MÜDÜRÜ ÖMER FARUK TÜRKKAN OLDU

Müfettişlerin soruşturmayı tamamlayarak Ankara’ya dönmesinin ardından Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevinden alındı. Konya İl Müdürlüğü bünyesinde Arkeolog olarak görevlendirilen Benlinin yerine ise Akşehir müze müdürü Ömer Faruk Türkan getirildi. Ömer Faruk Türkan, Benli’den görevi resmen devraldı.


Benzer Haberler & Reklamlar