Kırım'ın arkeolojik eserleri UNESCO’ya şikayet edilecek

Kırım'ın arkeolojik eserleri UNESCO’ya şikayet edilecek

Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları sergisindeki arkeolojik eserlerin Moskova’da sergilenmesi davası UNESCO’ya taşınacak.

Ukrayna, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Devlet Sanat Müzesi’nde, 29 Haziran tarihinde ziyaret açılan “Panticapaeum ve Phanagoria. Bosporos Krallığı'nın İki Başkenti” konulu serginin düzenlenmesine son derece öfkeli olduğunu belirterek, konuyla ilgili UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlara başvuracağını açıkladı.

Ukrayna Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Moskova’da düzenlenen sergide, Bosporos Krallığı’nın M.Ö. 7. yüzyıl ile M.S. 1. yüzyıl dönemi tarihini anlatan 450 eserin yer aldığı belirtildi. Bunun dışında Doğu Kırım Tarihi Kültür Müze ve Milli Parkı’nın (Kerç) koleksiyonundan arkeolojik buluntulara da yer verildiği sergide, ayrıca “son yılların buluntuları” olarak ayrı bir grubun oluşturulduğu kaydedildi.

Ukrayna Kültür Bakanlığı, “Yaşananlar, devletimizin egemen haklarının yanı sıra 18 Ekim 1907 tarihli İkinci Lahey Sözleşmesi (Lahey kentinde kara savaşı talimatnamesi, kara ve deniz savaşı hukuku, tarafsız ülkelerin hak ve ödevleri, savaşın başlatılması, düşmanlıkların açılması hakkında imzalanan antlaşma), 14 Mayıs 1954 tarihli Silahlı Bir Çatışma Halinde Kültür Mallarının Korunmasına Dair Sözleşme, 14 Kasım 1970 tarihli Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşme, 16 Kasım 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2374 sayılı kararı olmak üzere uluslararası belgelerin maddelerinin sinik bir şekilde ihlal edildiğini kanıtlıyor.” ifadesini kullandı.

Rus uzmanların işgal edilen Kırım’da arkeolojik çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatan Kültür Bakanlığı, Kırım’daki tarihi eserlerin sergilenmesinin Ukrayna yasaları ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı.

Hollanda Mahkemesi, İskit altınları ile ilgili kararını verdiHollanda Mahkemesi, İskit altınları ile ilgili kararını verdi

Açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki müzelerde bulunan kültürel değerlerin “Ukrayna Müze Fonu’nun ayrılmaz parçası ve Ukrayna’nın mülkiyeti, ulusal zenginlik, Ukrayna’nın kültürel mirasının ayrılmaz parçası olan ve ulusal ile uluslararası yasalarla korunan müze eserleri olduğu” hatırlatıldı. Bunun dışında Ukrayna’dan yasa dışı olarak çıkarılan kültürel değerlerin Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Ukrayna Kültür Bakanlığı, saldırgan devlete derhal suç eylemini durdurma, uluslararası kuruluşlara ise ihlalci devlete karşı tedbirde bulunma çağrısı yaptı.

Bilindiği gibi, Amsterdam Bölge Mahkemesi, 14 Aralık tarihinde yaptığı duruşmada “Kırım: Kara Deniz Altını ve Sırları” sergisinde bulunan eserlerin Ukrayna’ya teslim edilmesi kararını kabul etti. Mahkeme kararını temyiz etme kararının, kararın kabul edilmesinden sonra 3 ay içinde Kırım müzeleri temsilcileri tarafından kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. Ardından Amsterdam’daki mahkemenin işgal altındaki Kırım müzelerinde el konulan İskit altınlarının Ukrayna’ya iade edilmesi ile ilgili mahkeme kararına binaen Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki müzelerin temsilcileri tarafından temyiz dilekçesi verildiği bildirildi.

QHA - Kırım Haber Ajansı


Benzer Haberler & Reklamlar