Kırım’da kazı yapan Rus arkeologlara dava açıldı

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre; Ukrayna’da, Rus işgali altındaki Kırım’da arkeolojik kazılar yapan Rus arkeologlara dava açıldı.

Kiev’de faaliyet gösteren Kırım Özerk Cumhuriyeti Başsavcılığı basın servisinden yapılan açıklamada, “Ukrayna Kültür Bakanlığı’ndan bir mektup geldiği (Kırım’da arkeolojik kazılarla ilgili) ve mektubun içindeki iddiaların incelenmesi için Kırım Özerk Cumhuriyeti Ulusal Polisi’ne gönderildiği ve dava açılmasına karar alındığı belirtildi

Rusarkeologlara dava açıldığını doğrulayan Kırım Ulusal Polisi, henüz soruşturmanın sonuçlanmadığını bildirdi. Ukrayna Parlamentosu Milli Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Dmitriy Tımçuk, 30 Haziran’da, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki mimari anıtlarda arkeolojik kazılar yapan Rus bilim insanlarının listesini yayınladı.

Daha önce Ukrayna Kültür Bakanlığı, Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’ya ait bölgede, kazı yapılmasının uluslararası normların ihlali olduğunu kaydetti. Rusya’nın 1954 yılında kabul edilen ve 1957 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından onaylanan, Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlığın Korunması Sözleşmesi’nin 4. Maddesinin 3. Fıkrasını ihlal ettiği belirtilmişti.

UNESCO işgal edilen Kırım’la temasları askıya aldıUNESCO işgal edilen Kırım’la temasları askıya aldı

Ukrayna Kültür Bakanı Yevgeniy Nişçuk’un, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Dünya Mirası Merkezi Müdürü Mechtild Rössler’e Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Ukrayna arkeoloji mirası tesislerinin yok edilmesini önlemek için tüm olası tedbirde bulunması çağrısını içeren mektup gönderdiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan kültürel miras tesislerinin yönetimi ile tüm temaslarını askıya almıştı.

QHA
 


Benzer Haberler & Reklamlar