Kıbrıs'ta 360 yılındaki depremin izleri bulundu

Kıbrıs'ta 360 yılındaki depremin izleri bulundu

Kıbrıs Rum Kesiminde askeri alanda sürdürülen arkeolojik kazılarda Kıbrıs'ta yaşanan tarihi depremin izleri ortaya çıktı.

Leicester Üniversitesi arkeologları tarafından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki RAF Akrotiri hava üssü içinde yer alan Dreamer Körfezinde yapılan arkeoloji kazılarında antik limanın tarihi hakkında yeni bilgiler sağlayacak kalıntılara ulaşıldı.

İngiltere Egemen Üs Alanları İdaresi (UK Sovereign Base Areas Administration ve Kıbrıs Rum Kesimi Cumhuriyeti Arkeoloji Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile hayata geçiriilen Antik Akrotiri projesi (Ancient Akrotiri project) çerçevesinde 3 yıldır süren kazılarda Roma ve Bizans dönemlerinin yaklaşık olarak 300 ile 600 yıllarına tarihlenen yıllarında kıyı limanları hakkında bilgiler verecek kalıntılara ulaşıldığı açıklandı.

Dreamer Körfezi'nde 360 yılına tarihlenen bir depremde harap olmuş bina izleri bulundu. Dreamer Körfezi'nin 13 km kuzeyinde antik Kourion şehrini yerle bir eden depremde yıkılan binaların depo ve atölye olarak kullanıldığı düşünülüyor.  Leicester Üniversitesi arkeologlarının açıklamasıdna göre  binalarından birinde amphora (şarap veya yağ kavanozu) ve daha küçük kap kalıntıları bulundu.  Depremde duvarlar bunların üzerine çökmüştü. Öte yandan depremin tüm şiddetine rağmen bazı gemilerin hasar görmeden kurtulduğu da anlaşılıyor.

Arkeologlar, Paskalya tatili nedeniyle ziyarete açtıkları askeri alanda Kıbrıs'ın tarihi hakkında elde edilen yeni bilgileri ziyaretçilerle paylaştılar. 

Leicester Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı başkanı Profesör Simon James, Kıbrıs'ın geçmişini aydınlatacak bilgileri halkla paylaşmayı önemsediklerini belirterek, "Yüksek güvenlikli bir askeri alanda sivillere yasaklanmış plaj alanlarına kazı yapıyoruz. Burası İngiltere Egemen Üs Alanları İdaresi için değerli bir rekreasyon alanı" dedi.

Alanı Paskalya tatilinden istifade ederek gezen ziyaretçiler ise geziden memnun ayrıldıklarını söylediler.


Benzer Haberler & Reklamlar