Kayseri Arkeoloji Müzesi kapandı, eserler Kayseri Kalesine taşınıyor

Kayseri Arkeoloji Müzesi kapandı, eserler Kayseri Kalesine taşınıyor

Kayseri’de Melikgazi İlçesi Gültepe Mahallesi’nde bulunan ve 1969 yılından beri ziyaretçi ağırlayan Arkeoloji Müzesi kapatıldı. Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde Hellenistik, Roma ve Bizans Çağı başta olmak üzere 28 bin 869 envanter eser bulunuyor.

Melikgazi İlçesi Gültepe Mahallesi, Kışla Caddesi’nde faaliyette bulunan ve tamamı arkeolojik olan eserler iki salon ve bahçede teşhir edilen Arkeoloji Müzesi’nin kapısına kilit vuruldu. Taşınma nedeniyle ziyarete kapatılan müzedeki eserler Kayseri Kalesi’ne taşınıyor.

1 Eylül’de açılacak Kayseri Kalesi’ne, Arkeoloji Müzesi’nin içerisindeki tarihi eserlerin büyük kısmının taşımasının tamamlandığı, kalan eserlerin de önümüzdeki günlerde taşınacağı öğrenildi. Gültepe Mahallesi’nde bulunan 50 yıllık binanın taşınma sonrası ne olarak değerlendirileceği ise merak ediliyor.

KAYSERİ ARKEOLOJİ MÜZESİ’NİN TARİHİ…

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Arkeoloji Müzesi’nin hikayesi ve müze içerisinde bulunan eserler şöyle:

“1965 yılında Melikgazi İlçesi Gültepe Mahallesi, Kışla caddesinde yeni bir müze binası inşasına başlandı. Müze inşaatının tamamlanması, eski müzedeki eserlerin yeni müzeye nakledilerek teşhir ve tanziminden sonra, 26 Haziran 1969 tarihinde Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açıldı..

Tamamı arkeolojik önem arz eden tarihi eserler iki salon ve bahçede teşhir edildi. Birinci salonun girişinde Kalkolitik(M.Ö.5500-3000) ve Eski Tunç Devrine ait (M.Ö.3000-2000) Polikrom ve Monokrom seramikler ile su Mermeri (Alabastron) idoller yer aldı. Büyük salonda; Kültepe Örenyerinde 1948 yılından beri yapılan düzenli kazılarda açığa çıkartılan Asur Ticaret Kolonileri devrine ait (M.Ö.1950-1750) eserler tipolojik olarak sergileniyordu. Bunlar arasında çivi yazılı tabletler, boyalı ve boyasız, pişmiş topraktan yapılmış, yuvarlak, yonca ve gaga ağızlı testiler, vazolar, meyvelikler, silindir ve damga mühürler, hayvan biçimli içki, kapları (ryton), madeni eşyalar ve kalıplar ile İmamkulu Hitit kaya kabartması mulajı önemli bir yer tutuyordu.. Aynı salonun güney bölümünde; Kültepe, Kululu ve diğer merkezlerden getirilmiş Geç-Hitit devrine (M.Ö.1200-700) ait heykellere, kabartmalara ve hiyeroğlifstellere yer verilmişti. İkinci salona geçişi sağlayan koridorda Kültepe’ den çıkartılan Frig Devri(M.Ö.750-300) seramikleri görülebiliyordu. .

İkinci salonda; Kayseri çevresinden toplanmış, Helenistik (M.Ö.330- 30), Roma (M.Ö.30-M.S.395) ve Bizans (395-1071) dönemlerine ait eserler sergilenmekteydi, Bunlar arasında kıymetli madenlerden yapılmış ziynet eşyalarını, cam şişe ve kolyeleri, mermer heykel ve heykel parçalarını,bronzfigürinleriile Herakles Lahdi yer alıyordu.

Bahçede ise; Hellenistik, Roma ve Bizans Çağına ait, mermer heykeller, mezar stelleri, pişmiş toprak iri erzak küpleri ile Tümülüs Mezar örnekleri sergilenmekteydi.

Şeref Kahraman - Kayseri Deniz Postası


Benzer Haberler & Reklamlar