Karakuş Tümülüsü'ndeki aslan heykeli tahrip edildi

Karakuş Tümülüsü'ndeki aslan heykeli tahrip edildi

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Nemrut Dağı'nın ünlü arkeoloji eserlerinden, daha önce Almanya'ya kaçırılmaya çalışılan Karakuş Tümülüsü'ndeki aslan heykeli tahrip edildi.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde;, Cendere Köprüsü, Eski Kahta ile Arsemia kaleleri ve Nemrut Dağı yol güzergahında bulunan Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı) Nemrut Dağı'nın giriş noktası olarak belirlenen Milli Park Koruma alanı içersindedir.

Milli Parkın güneybatısında Adıyaman-Kahta girişinde bulunan, Kommagene Kralı II. Mithradates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır.

Doğu, batı ve güney yönlerde dörder sütun varken günümüze doğuda iki, batıda ve güneyde birer sütun kalmıştır.

Doğu sütun üstünde aslan ve kartal heykel kalıntıları, batıdaki sütunun üstünde tokalaşma steli, yerde aslan heykel parçası vardır.  2 bin yıllık aslan heykeli, bilinmeyen kişi ya da kişilerce tahrip edilerek bir bölümü kırıldı.

DHA'dan Hacı Bozkurt'un haberine göre; aslan heykelinin sol baş bölümü kırıld ve sökülen taş parçaları da antik alandan götürüldü. Güvenlik güçleri, heykele zarar veren kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlatırken,

Heykel 1951 yılında Alman Arkeolog Prof. Karl Dörner tarafından çalınarak, Almanya'daki Berlin Müzesi'ne götütülmek istenmişti.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar