Karahüyük'te yeni bulgular elde edildi

Karahüyük'te yeni bulgular elde edildi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Elbistan'ın Karahüyük Mahallesinde yapılan kazılarda bulunan yeni eserleri teslim aldı.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, Elbistan’a bağlı Karahüyük Mahallesi’ndeki kazılarda ilçenin bilinen tarihine ışık tutacak eşsiz arkeolojik eserler ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nden Karahüyük’teki kazı çalışmalarıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Elbistan İlçesi, Karahüyük Mahallesinde bulunan höyükte; Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları Başkanlığında, müdürlüğümüz arkeologlarından Mehmet Güriçin’in alan sorumluluğu ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın bilimsel danışmanlığında, 2016 yılı kazılarında Elbistan İlçesi’nin bilinen tarihine yeni katkılar sağlayacak önemli ünik arkeolojik eserler ortaya çıkarılmıştır. Ortaya çıkarılan eserler kazı bitiminde Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilmiştir” denildi. 

Elbistan’da bulunan höyüklerin en eskilerinden biri olan Karahüyük’ün tarihini ortaya çıkaracak kazı çalışmalarının 2016 yılı bölümü tamamlandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın bilimsel danışmanlığında 2014 yılında başlatılan kazılarda, höyüğün büyük bölümü incelendi. 3 yıllık çalışma kapsamında gün ışığına çıkarılan eserler ve elde edilen bilgilerle ilgili olarak açıklama ise Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, ilk yerleşimin milattan önce 2000 yılında Asur ticaret kolonileri döneminde başladığı düşünülen höyük alanında bulunan tarihi eserlerin görsellerini de sosyal medya hesabından paylaştı.

Elbistaninsesi.com sitesinde yer alan bilgilere göre; İçinde bulunduğu mahalleye de isim kaynağı olan Karahüyük’teki kazı çalışmalar, Sivas-Cumhuriyet Üniversitesi’nden gelen yaklaşık 25 kişilik uzman ekip tarafından 2014 yılı Ağustos ayında başlatılmıştı. Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal’ın bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilen kazılar, 2016 yılında daha kapsamlı ve geniş bir alana yayıldı.

Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal, daha önceki açıklamalarında Karahüyük’teki yerleşimin Hellenistik ve Roma döneminde küçüldüğünü ifade etmişti. Yrd. Doç. Dr. Bora Uysal, “Daha önce burada birkaç araştırma yapılmış. 1907 yılında bir Alman arkeolog burada çalışma yapmış. Esas olan ise 1947 yılında merhum Tahsin Özgüç ve eşi Nimet Özgüç bir yıl çalışma yapıyorlar. Yaklaşık 20 metrelik bir alanda 5 metre kadar derine iniyorlar. Burayla ilgili bir kitapları var. Onlar, Geç Hitit kültürü ve demir devrine ait tabakalarda çalışmışlar. Daha çok bir de Geç Hitit kültüründen daha eski olan Hitit İmparatorluğu’na ait bir tabakayı açığa çıkarmışlar. Ama bizim bildiğimiz, daha başka araştırmalara göre burası Asur ticaret kolonileri çağında başlıyor. Milattan önce (M.Ö.) 2 bin ile 1750 yılları arasında. Ondan sonra Hitit devleti kurulduğu zaman yerleşim devam ediyor. Hitit devletinin yıkıldığı M.Ö.1200 tarihine kadar Hitit şehirlerinden birisi olarak kalıyor. Hititler yıkıldıktan sonra Geç Hitit beylikler çağı dediğimiz bir zaman dilimi daha var. M.Ö. 1200’lerde başlayıp M.Ö. 700’lü yıllara kadar inen bir devir. Bu zamanda da burası yerleşime sahne olmuş. Sona çok zayıf olarak Hellenistik ve Roma döneminde de küçülerek günümüze kadar gelmiş” bilgilerini aktarmıştı. Ekibin adeta kılı kırk yararak gerçekleştirdiği kazının 2016 yılı çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Bölgedeki titiz çalışmalar sonucunda topraktan pişirilerek yapılmış yazılı levhalar, heykel başları ve çeşitli ev eşyaları bulundu. Elbistan’ın bilinen tarihine ışık tutmasına kesin gözüyle bakılan eşsiz nitelikteki arkeolojik eserler, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi."


Benzer Haberler & Reklamlar