Karahantepe'de Urfa Adamı'na benzer bir heykel bulundu

Karahantepe'de Urfa Adamı'na benzer bir heykel bulundu

İkinci Göbeklitepe olarak bilinen Karahantepe arkeoloji kazılarında ikinci Urfa Adamı heykeli bulunmuş olabileceği belirtildi. Heykelin şu anda sadece üst kısmının toprak üzerine çıkarıldığı ve Urfa Adamına çok benzediği belirtildi. Karahantepe heykelinin korunan kısmı 135 cm, baş kısmının eni 50 cm

Şanlıurfa şehir merkezine 46 kilometre mesafedeki Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarındaki Karahantepe'de bu ay başında Prof. Dr. Necmi Karul liderliğinde başlayan arkeoloji kazılarından ilk dikili taşların ortaya çıkarılmasının ardından sürpriz bir keşif haberi geldi.

İlginç keşfin müjdesi bugün İstanbul Fransız Araştırmaları Ensitüsü'nde gerçekleşen ve arkeolojikhaber.com ekibince de takip edilen tanıtım etkinliğinde Yönetmen Enis Rıza tarafından verildi.

Karahantepe'de bulunan ilk Urfa Adamı heykeli

İstanbul Fransız Araştırmaları Ensitüsü (IFEA - Institut Français d'Études Anatoliennes), Ankara İMEÇE (İnsan, Mekan, Enerji ve Çevre Derneği) , İstanbul BABİL Belgesel Sinema Derneği işbirliği ile gerçekleşen Yunus Emre Enstitüsü tarafından da desteklenen Avrupa Birliği Projesi olarak çekimleri süren Taşlar Yerinden Oynuyor belgeselinin tanıtım etkinliğinde düzenlenen sunuma katılan Proje Belgesel Filminin Yönetmeni Enis Rıza; "Buradan size bir müjdeli haber duyurmak istiyorum. Karahantepe'de Şanlıurfa'da Balıklıgöl civarında bulunun Urfa Adamı heykelinin bir benzeri bulundu. Kazı ekibinden gelen bilgiye göre şu anda heykelin başı ve üst kısmı toprak üstüne çıkarılmış. Alt kısmı henüz toprağın içinde. Heykel Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'na çok benziyormuş. Yarın ekibimizle birlikte görüntülemek için Karahantepe'ye doğru yola çıkacağız." dedi.

Aynı Düşüncenin Ürünü

Baş ve boyun kısmı korunan, stilize insan heykeli, T biçimli dikilitaşların giderek insan betimlerine dönüşümünün bir kanıtı olarak görülüyor. Karahantepe’de bulunan heykelin yüz hatları Urfa Heykeli kadar tanımlı olmasa da baş ve yüz ile bir kuş göğsünü andıran boyun kısmı bu heykelin de aynı düşüncenin ürünü olduğunu kanıtlıyor. Karahantepe heykelinin korunan kısmı 135 cm, baş kısmının eni 50 cm. Urfa Heykeli gibi düz bir ense, verev biçimde şekillendirilmiş yüz ve benzeri şekilde yuvarlak dönüşlü bir çenesi var. Heykeli yan yüzünde olasılıkla kola ait parça kopmuş durumda.

Hem T biçimli steller, hem de Urfa Heykeli’inde yandan inen kollar bel üzerinde phallusunu (cinsel organ) tutar şekilde betimlenmiş heykelleri canlandırıyor.

Urfa Müzesinde sergilenen ilk Urfa Adamı heykeli

1993 yılında Şanlıurfa'nın merkezinde Balıklıgöl’e çok yakın mesafede bir inşaatın hafriyatında 4 parçaya ayrılmış halde bulunan insan boyutlarında yontulmuş kireçtaşı heykel olan 1 metre 80 santimlik Urfa Adamı , dünyada "normal insan boyutlarında" antropomorfikbilinen en eski sanat eseri olan Urfa Adamı Heykeli, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Heykelin M.Ö. 11.00 ila 9.500'lü yıllar arasında bir zaman dilimine ait olduğu tahmin ediliyor.

Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar