
Karahantepe'teki arkeolojik bulgular geçici çatıyla korunacak
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki arkeoloji kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin, modüler geçici çatıyla koruma altına alınması planlanıyor.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki arkeoloji kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin, modüler geçici çatıyla koruma altına alınması planlanıyor.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde yeni sezon kazıları, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın katıldığı açılış kazısı ile başladı. Yeni sezon için temizlik çalışmalarına başlanan Karahantepe'de arkeologların kapsamlı kazıları Kurban Bayramı'ndan…
Körtiktepe arkeoloji kazılarında insanların henüz avcı toplayıcılık yaparken köy hayatının temellerini attığı ortaya çıkarılmıştı. Arkeologlar Karahantepe'de keşfettikleri neolitik köy ile yerleşik hayatın 12 bin yıl önce varlığını…
Şanlıurfa'da, Neolitik Çağ'a ait emsalsiz kültür hazinelerinin bulunduğu Karahantepe'ye karşılama merkezi ve kazı evi yapılacak.
Karahantepe'de bulunan tepesinde leopar bulunan insanı sembolize eden dikilitaşla ilgili Prof. Dr. Necmi Karul'un ilk yorumu: 3 boyutlu leopar taşıyan insan heykeli oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe'de şimdiye kadar 250 tane "T sütun" keşfettiklerini açıkladı.
Almanya'da Göbeklitepe ve Karahantepe arkeoloji kazıları konusunda konferans veren Prof. Dr. Necmi Karul, bir soru üzerine, 'Göbeklitepe'de oksalat asit bulundu. Bu asit birada var. Ama birada olduğu gibi keşkekte de var. Keşkek Anadolu'da düğünlerde…
Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul; 'Arkeolojik bilgiyi doğru bir dil ile toplumla buluşturma konusunda yetersiz kalıyoruz. Bu alan kalabalıklara ulaşma konusunda elinde sınırsız imkanlar bulunan ve geçmişten reyting elde etmek isteyenler tarafından…
Rusya'da konferans veren Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe, çok derin bir tarihi geçmişin kanıtıdır, derken Prof. Dr. Yuriy Krivoşeyev Türkiye'nin arkeolojik yapılar konusunda zengin olduğuna dikkat çekti.
Bu yılki arkeolojik kazılarda çok sayıda neolitik dönem yapısı ön plana çıktı. Mardin Boncuklu Tarla, Batman Hasankeyf Höyük, Kastamonu Kahintepe, Şanlıurfa’da Karahantepe, Taşlıtepe, Harbetsuvan Tepesi, Sefertepe, Ayanlar Höyük ve Hamzantepe’deki…
Şanlıurfa'daki Karahantepe arkeoloji kazılarında bulunan, aralarında ikinci Urfa Adamı Heykeli olarak bilinen heykelinde yer aldığı neolitik döneme ait insan ve hayvan heykelleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul tarafından basına tanıtıldı.…
Şanlıurfa'daki Karahantepe'de Göbeklitepe'den farklı olarak, anakayaya oyulmuş çukur tabanlı özel yapılar bulundu. Yapılar tıpkı Göbeklitepe'de olduğu gibi içleri boşaltılarak gömülmüş. Ve ilk bulunan figürler de hayli tanıdık. Göbeklitepe'de en çok…
İkinci Göbeklitepe olarak bilinen Karahantepe arkeoloji kazılarında ikinci Urfa Adamı heykeli bulunmuş olabileceği belirtildi. Heykelin şu anda sadece üst kısmının toprak üzerine çıkarıldığı ve Urfa Adamına çok benzediği belirtildi. Karahantepe…
İkinci Göbeklitepe olarak nitlendirilen ve T biçiminde taşlara benzer 250 dikilitaşın bulunduğu tahmin edilen Karahantepe'deki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan ilk bulgular, avcı toplayıcı ama kısmen de yerleşik bir kültürün izlerini işaret ediyor.…
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinin Kargalı köyünde ikinci Göbeklitepe olarak nitelendirilen Karahan Tepe kazıları eylül ayı ihtibariyle başlıyor. Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından keşfedilen Karahantepe’de Göbeklitepe'dekilere benzeyen dikilitaşların…