Japonya'da paketler içinde toprağa gömülmüş 100 bin adet sikke bulundu

Japonya'da paketler içinde toprağa gömülmüş 100 bin adet sikke bulundu

Arkeologlar, Japonya'da fabrika inşaatı yapılacak alanda gerçekleştirdikleri arkeolojik tetkikler sırasında paketler içinde yaklaşık 106.000 antik madeni para ortaya çıkardılar. Çoğu Antik Çin kökenli, en eskisi 2175 yıllık olan tarihi sikkelerin günümüzden yaklaşık bin yıl önce savaşta ele geçirilmemesi için gömüldüğü tahmin ediliyor

Arkeologlar, Japonya’nın Maebashi Şehrinin Sojamachi bölgesinde bir şirketin fabrika kurmayı planladığı alanda yaptıları tetkik kazılarında sıra dışı bir arkeolojik keşfe imza attılar. 

Alandaki Sosha Köyü Doğu 03 açmasında yapılan kazıda 100'er adetlik gruplar halinde  pirinç sapından imal edilmiş hasırlarla paketlenmiş tarihi madeni paralar bulundu. 1060 adet paket, ortalarındaki bir delikten geçirilen iplerle kümeler halinde birbirine bağlanmıştı. Sikkeler, derinliği 60 santimetre, çapı bir metre bir çukura özensiz şekilde, alel acele gömülmüştü.

1060 paketin içinde en eskisi 2175 yıllık 106. 000 sikke Orta Çağ Japonya'sında varlıklı ve aristokrat insanların yaşadığı büyük kanların yakınında ortaya çıkarılmıştı. Sikkelerin bulunduğu alanda yapılan kazılar da mimari kalıntılar da bulundu. Kalıntılar alanın günümüzdeki Gunma Eyaleti'nin öncülü olan Kozuke eyaletinin merkezi bir yerleşim merkesi olduğunu gösteriyor. Alanın Kofun (mezar höyükleri) Dönemi'nden itibaren yerleşim aldığı anlaşılıyor.

Paketler içinde şu ana kadar tespit edilebilen en yeni sikke 1265 yılına ait olduğundan sikke koleksiyonun Kamakura Dönemi'nde (1185-1333) savaş endişesi ile gömüldüğü sanılıyor. Ancak daha ileri tarihli bir para bulunduğu takdirde tahminlerin değişme ihtimali de var.

Paketlerden çıkan sikkelerden ilk etapta 334 adedi incelendi. 334 sikkeden en eskisi M.Ö 175 en yenisi 1265'e yılına ait olmak üzere Çin’in Batı Han Hanedanlığı’ndan Güney Song Hanedanlığı’na kadar uzanan 44 ayrı dönemi içeriyor.

Şu ana dek incelenen sikkeler içinde en ilgincinin aynı zamanda en eskisi olan Ban Liang sikkesi olduğu belirtildi.  2,3 santimetre çapında ve 1 milimetre kalındığındaki sikkenin ortasında kenarları 7 milimetre olan kare şeklinde bir delik yer alıyor. Sikkenin yüzerinde “Ban” ve “Liang” karakterleri yer alıyor. Ban Liang aynı zamanda Çin’in ilk birleşik para birimi. 

Bu hazinedeki en son madeni para 1265’te Güney Song Hanedanlığı döneminde basıldı ve uzmanların bu madeni paraların çalkantılı Kamakura döneminde (1185-1333) saklandığına inanmalarına yol açtı. 

Sosha Village East 03 sahasındaki arkeolojik eserler şu günlerde Maebashi Şehri’nin Otemachi bölgesinde bu ayın 2023’sine kadar halka açık olan “Yeni Kazılan Kültürel Eserler Sergisi 12″nde sergileniyor. 


Benzer Haberler & Reklamlar