İznik'te bulunan lahitte Troya Savaşı tasvir edilmiş

İznik'te bulunan lahitte Troya Savaşı tasvir edilmiş

Bursa'da, 2015 yılında toprak altından çıkarılan 2'nci yüzyıl antik Roma dönemine ait mermer lahitin bir yüzündeki kabartma heykellerde Troya Savaşı´nın, diğer yüzünde ise mevsimleri tasvir eden kadın figürlerinin olduğu tespit edildi

Bursa'nın İznik ilçesinde, Hisardere köyü yolu üzerindeki zeytin bahçesinde  2015 yılında çıkarılan 2'nci yüzyıl Roma İmparatorluğu dönemine ait mermer lahit İznik Arkeoloji Müzesi´nde sergileniyor.

Lahitin yüzlerine özenle işlenmiş kabartma heykeller, sanat tarihi uzmanları tarafından incelenmeye başlandı.

Tarihi lahiti inceleyen uzmanlar, heykellerin Troya Savaşı, Yunan Aka Kralı Agamemnon, çeyrek tanrı kabul edilen Akhilleus ve Akhilleus'un tutsağı Briseis'a ait olduğunu tespit etti.

Lahitin diğer yüzünde ise ilkbahar, yaz ve sonbaharı temsil eden heykeller bulunduğu belirlendi. Roma ve Bizans tarihiyle ilgilenen Nakkaş Yalçın Öztürk, konuyla ilgili olarak lahitin bir yüzünde Troya savaşının anlatıldığını, diğer yüzünde ise dört mevsimi anlatan kadın tasvirlerinin yer aldığını kaydetti.

Diğer iki yüzünün de okunacağını belirten Öztürk, "Asıl önemli sorulardan biri de lahitin İznik'te olması. Efsanelerden biri Troya Savaşı'na İznik'ten giden savaşçıların olduğu yönünde, onların anısına mı yapıldı, bunu bilemiyoruz" dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar