Briseis

Briseis nedir?

Briseis: Asıl adı Hippodameia olan Briseis Lyrnessos'a Apollon rahibi Brises'in kızıdır.

Brises'le, Khryse'nin Apollon rahibi Khryses kardeştirler. 

Akhilleus'un Ege bölgesine yaptığı çapulculuk seferlerinden getirdiği en değerli tutsak Briseis'tir. 

Briseis evli bir kadındı, Akhilleus kocasını öldürdükten sonra ele geçirir onu. Briseis de acısına katlanır, çünkü yıkılan yuvasına, yanan şehrine ağlarken, Akhilleus'un temiz yürekli arkadaşı Patroklos onu tatlı sözlerle avutmuş, Akhilleus'a karı olacağına söz vermişti. Akhilleus'un barakasında sessiz, sedasız yaşamaktadır ki, günün birinde Akhilleus'la Agamemnon arasında kopan kavga altüst eder hayatını. Apollon'un öfkesini ve salgını önlemek için Khryseis'i babasına geri vermeye razı olunca Agamemnon şöyle konuşur.

Phoibos Apollon istiyorsa Khryseis'i ille de,

şu gemimle, yoldaşlarımla göndereceğim onu.

Ama barakandan alacağım kendim gelip

senin onur payını, güzel yanaklı Briseis'i.

Senden ne güçlü olduğumu o zaman anla, gör.

Korksun boy ölçüşmekten, ibret alsın

kim benimle eşit görmek isterse kendini.

Akhilleus bu sözlere çok öfkelenir, kılıcını kınından çıkarmak, Agamemnon'un üstüne yürümek üzeredir ki, tanrıça Athena elini tutar. Akhilleus da krallar kralına sövüp saydıktan sonra, bir daha ne olursa olsun savaşa katılmamaya ant içip çadırına çekilir.

Bu arada Agamemnon, Khryses'i bir gemiye bindirip, babasına gönderir, tanrı Apollon'un öfkesini yatıştırmak için yüz sığırlık kurbanlar kestirir. Ama bununla da kalmaz, iki habercisini Akhilleus'un çadırına yollar ve kadını aldırır.

Akhilleus'un dileği üzerine anası Thetis gider, Zeus'tan yalvarır Akhilleus savaşa katılmadıkça Akha'lara zaferi vermesin diye.

Zeus sözünü tutar, öyle ki, Agamemnon bile yaptığına pişman olur ve Akhilleus'la barışmak için elçiler gönderir ona. Birçok armağanlarla birlikte Briseis'i geri vereceğini, zaten o kadına hiç dokunmadığını söyletir. Akhilleus gene de yumuşamaz.

Patroklos öldüğü gün Briseis, Akhilleus'un yanına döner. İki sevgiliyi ölünün üstünde ağlar görürüz. Sonra İlyada'da pek sözü geçmez Briseis'in. Yalnız son bölümde Akhilleus insanlık duygularına uyarak Hektor'un ölüsünü babası Priamos'a verdikten sonra, gece döşeğine uzanınca, uğruna çok acı çektiği karısı Briseis de gelir, yanına yatar.

Homeros'tan sonraki öykülerde Briseis uzun boylu, esmer, kalın kaşlı, parlak bakışlı bir kadın olarak tanımlanır.

Akhilleus öldükten sonra, ona son görevleri Briseis yapmış 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar