İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan emekli oluyor

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan emekli oluyor

9 yıldır İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü görevini yürüten Zeynep Kızıltan memuriyet hayatına nokta koyma kadarı aldı. İşte Zeynep Kızıltan'ın görevini bırakacağı tarih.

Arkeolojikhaber'in ulaştığı bilgiye göre; Arkeolog Zeynep Sezin Kızıltan, 9 yıldır sürdürdüğü İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü görevini 6 Mart 2018 tarihinde emekli olarak bırakmaya karar verdi.

Görev aldığı süre içinde İstanbul Arkeoloji Müzelerinin tanınırlığını artırmaya çabalayan,müzenin 120. yılı etkinliklerini başarıyla organize eden Kızıltan, aynı zamanda İstanbul'da gerçekleşen arkeoloji kazılarının da sorumluğunu üstleniyordu. Son olarak Beşiktaş Arkeoloji Kazıları ve Sultanbeyli Aydos Kalesi Arkeoloji Kazlarının başkanlığını üstelenen Kızıltan, Tunceli'de kurulması planlanan Dersim Müzesi Projesine de danışman olarak katkı sağlıyordu.

2009 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne atanan Zeynep Kızıltan, sadece yakın dostlerına açıkladığı kararıyla ilgili olarak; "Memuriyetten emekli oluyorum. Ancak meslekten emekli olmuyorum. Emeklilikten sonra da özel alanlarda çeşitli görevler alarak mesleğime hizmet edeceğim" dedi.

Arkeolog Zeynep Sezin Kızıltan Kimdir?

Tuncelili bir ailenin Düzce'de doğan kızı olan  Zeynep Kızıltan İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümünden 1977 yılında mezun oldu.

1978–1985 yılları arasında, Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Tespit ve Tecil Birimi’nde müze asistanı ve müze araştırmacısı olarak görev yaptı.

1986 yılından itibaren katıldığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü bünyesinde öncelikle müze araştırmacısı, arkeolog ve bölüm şefi olarak çalıştı. Anadolu’da çok sayıda kazı ve yüzey araştırmasına heyet üyesi ve Bakanlık Temsilcisi olarak katıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki çalışmaları sırasında müze teşhir tanzim çalışmaları ile birlikte, yurtiçinde ve yurtdışında birçok serginin ve kataloğun hazırlanmasında etkin rol aldı.

Çeşitli yayınlarının yanı sıra, İstanbul’da gerçekleşen en önemli ulaşım projeleri olan Marmaray ve Metro hatları üzerindeki kurtarma kazılarını yönetti. Ayrıca kent tarihini etkileyen bu kazılarla ilgili sergi ve yayınlara katkılarını sürdürüyor. 2003 yılında müdür yardımcısı olarak başladığı yöneticilik görevini, 2009 yılından itibaren İstanbul Arkeoloji müzeleri müdürü olarak yürütmektedir. Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Eski Çağ Bilimleri Enstitüsü üyesidir.

Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar