İşsiz arkeologlar ordusu her geçen yıl büyüyor

İşsiz arkeologlar ordusu her geçen yıl büyüyor

İşsiz arkeologların sayısı her geçen yıl artarken Arkeologlar Derneği, arkeoloji eğitiminin elverdiği alanlarda istihdam oluşturulması için çaba sarf ediyor.

"Arkeologlar çözüm bekliyor" diyen Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Fadim Koçak'ın konuyla ilgili Milliyet gazetesi sitesinde yayınlanan açıklaması şu şekilde: 

"Gazi Mustafa Kemal, 1931 yılında uzun bir yurt gezisine çıkmış, şubat ayında gittiği Konya’dan Başbakan İsmet İnönü’ye şu telgrafı çekmiştir: “Son tetkik seyahatimde muhtelif yerlerdeki müzeleri, eski sanat ve medeniyet eserlerini de gözden geçirdim: İstanbul’dan başka Bursa, İzmir, Antalya, Adana ve Konya’da mevcut müzeleri gördüm. Bunlarda şimdiye kadar bulunabilen bazı eserler muhafaza olunmakta ve kısmen de ecnebi mütehassısların yardımı ile tasnif edilmektedir. Ancak memleketimizin hemen her tarafında emsalsiz defineler halinde yatmakta olan kadim medeniyet eserlerinin ilerde tarafımızdan meydana çıkarılarak ilmi bir surette muhafaza ve tasnifleri ve geçen devirlerin sürekli ihmali yüzünden pek harap bir hale gelmiş olan âbidelerin muhafazaları için müze müdürlüklerinde ve hafriyat işlerinde kullanılmak üzere arkeoloji mütehassıslarına kat’i lüzum vardır. Bunun için Maarifçe harice tahsile gönderilecek talebeden bir kısmının bu şubeye tahsisi muvafık olacağı fikrindeyim.”

Atatürk, ülkemizde arkeolojinin ve müzeciliğin kurumsallaşması için önemli adımlar atmış, çıktığı yurt gezilerinde müze ve ören yerlerine de uğramış, kültürel mirasımızın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için çaba göstermiştir.

Atamızın yaktığı bu meşaleyi devralan bir grup arkeolog, 1975 yılında Arkeologlar Derneği’ni kurarak kültürel mirasımızın korunması ve arkeologların toplumda hak ettiği değeri görmesi için çalışmalara başlamıştır.

Arkeologlar Derneği şube sayısını artırıyor

Günümüzde Arkeologlar Derneği’nin İstanbul, Bursa, Antalya, Çanakkale, Muğla ve İzmir’de şubeleri bulunuyor. Dernek, arkeolojiyi odağına aldığı çalışmaları ile ülkemizde gün geçtikçe artan kültürel miras tahribatına karşı mücadele ediyor. Türkiye’de neredeyse her üniversitede arkeoloji bölümü bulunuyor ve her yıl binlerce arkeolog mezun oluyor. Arkeologların çalışma alanlarının sınırlı olması nedeniyle gün geçtikçe işsiz arkeologların sayısı artıyor. Arkeologlar çoğu zaman dört yıl okuyup emek verdiği mesleğini değil de zorunlu olarak başka meslekleri yapmak zorunda kalıyor. Dernek, istihdam konusunda çeşitli girişimlerde bulanarak bu durumu tersine çevirmek için çalışmalar yürütüyor. Umarız kısa süre içinde çözümler bulunarak arkeologların çok sevdikleri mesleklerini yapmalarının önündeki engeller kaldırılır.

Milliyet


Benzer Haberler & Reklamlar