İsrail'in Birüssebi kentinde 2 bin yıllık antik yerleşim alanı bulundu

İsrail'in Birüssebi kentinde 2 bin yıllık antik yerleşim alanı bulundu

İsrail’in güneyindeki Birüssebi şehrinde inşaat işçilerinin fark ettiği arkeolojik kalıntıları derinleştiren arkeologlar, 2000 yıl öncesine ait bir Yahudi yerleşimini ortaya çıkardı.

İsrail'in yedinci büyük ve Necef Çölü'nün en büyük yerleşim alanı Birüssebi (Beerşeba) kentinde, 2. Betamikdaş (Yahudi Tapınağı) çağına tarihlendiği tahmin edilen yerleşim kalıntıları bulundu.

İsrail Basınında yer alan haberlere göre; tarihi kalıntılar bir site projesi için yapılan kazılarda inşaat işçileri tarafından fark edilendi. Tarihi kalıntıları inceleyen ve kazıyı derinleştiren arkeologlar, üç dönümlük araziye kurulu antik yerleşim alanında çeşitli binalar, saat kulesi, ekmek fırını, yer altı arınma havuzu (Mikve) ve çöp yakma kuyusu kalıntıları buldular.

Arkeolojik kazıların gerçekleştiği alanda bulunan yağ lambaları, geleneksel dokuz kollu (Menorah) şamdan figürleri, kireç taşından kurnalar, arınma havuzları antik yerleşim alanının Yahudilere ait olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, yerleşimin birinci yüzyıldan, Romalılara karşı M.S. 135’teki Bar Kohba isyanına kadar var olduğunu tahmin ediyor.

Yerleşim alanında ayrıca mekanları birbirine bağlayan gizli yer altı tünelleri de ortaya çıkarıldı. Söz konusu tüneller büyük bir ihtimalle isyancılar tarafından Romalılara karşı savaşta kullanılıyordu.

şalom


Benzer Haberler & Reklamlar