İlk dinozor ne zaman ve nasıl keşfedildi? İşte ilk dinozor ve dinozorların isim babası

İlk dinozor ne zaman ve nasıl keşfedildi? İşte ilk dinozor ve dinozorların isim babası

Dünyada bulunan ilk dinozor türü, Oxford Üniversitesi Müzesindeki Megalosaurus bucklandii'dir. Ancak ilk dinozor bulan isim resmi ve gayrı resmi olarak farklıdır.

12 Mart 1784'de Axminster'da doğan ve 14 Ağustos 1856'da Islip'te doğan jeolog ve paleontolog William Buckland, resmi kayıtlara göre; 1824'te fosil parçaları üzerinden ilk dinozor teşhisini yapan bilim adamdır.

Teşhis ettiği türe "Megalosaurus bucklandii" adı verilmiştir ve bugün Oxford Üniversitesi Müzesinde sergilenmektedir.

Aslında bu fosil parçası 230 yıl önce 1626 yılında aynı üniversitenin Doğa Bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından bulunmuştu.

Robert Plot, bulduğu kemiğin devasa tarih öncesi bir yaratığa ait olduğunun farkındaydı ama onun o güne kadar bilinmeyen bir dev hayvan olduğunu tahmin edememişti. Mitolojinin de etkisyle bulduiu kemiklerin "dev insan"lara ait olduğunu ileri sürmüştü... Ancak bu onu ilk dinozor fosili bulan insan yapmıyor. Çünkü daha önce Antik Çin, Antik Yunan ve Antik Roma insanları da muhtemelen bu dev kemiklerden bulmuşlar ve onları ya ejderhaların ya da kendi mitolojilerindeki hayali varlıkların kemikleri sanmışlardı...

Öte yandan resmi kayıtlarda ilk dinozoru keşfeden insan William Buckland sayılsa da gayrı resmi tarihler dev kemiklerin dinozor denilen dev hayvanlara ait olduğunu fark eden ilk biliim insanlarının Bayan Gideon Mantell adıyla tanınan Mary Ann Woodhouse ve eşi cerrah-jeolog Gideon Mantell'in olduğunu göstermektedir.

1822 yazında bulduğu dişi teşhis için Fransız Doğa Bilimci ve Biyolog Georges Cuvier'e göndermişti. Georges Cuvier, Paleontoloji kurucularından sayılan önemli bir bilimadamıydı. Fakat beşer şaşar misali hatalı bir teşhis yaparak gönderilen dişin bir gergedana ait olduğunu söyledi. Onun bu hatası, aslında o dişin bir gergedana ait olmadığının farkında olan Mary Ann Woodhouse ve eşinin tarihe ilk dinozor kaşifleri olarak geçmesini engelledi. Omurgalı paleontolojinin babası sayılan Georges Cuvier, 1824 yılından sonra yazdığı bir mektupta hata yaptığını itiraf etmiş ve dişin yaklaşık 130 milyon yıllık bir dinozor türüne ait olduğu anlaşılmıştı. Türe dişlerinin iguanaya benzemesinden dolayı Iguanodon ("iguana dişi") adı verilmişti. Ama bu keşif onların sorunlu olan aile hayatını kurtarmaya yetmedi. 1839'da eşler boşandı. Çocuklar çağın şartları gereği babaya verildi. Baba Gideon Mantell 1852'de yılında aşırı dozda afyondan öldü. Dul eski eşi Mary Ann ise 1868 yılında vefat etti.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nin kurucusu anatomist ve paleontolog Richard Owen, 1841 yılında, fosiller üzerinde yaptığı detaylı analizlerle, dinozorların bilinen diğer hayvanlardan farklı bir aileye mensup olduğunu ilan ederek, onlara Dinozor (Dinosauria = korkunç sürüngenler) adını verdi. Dinozor adı bilim literatürüne ilk kez onun sayesinde girmiş oldu.


Benzer Haberler & Reklamlar