Hollanda'da yeni otoyol güzergahında Roma yolu kalıntısı bulundu

Hollanda'da yeni otoyol güzergahında Roma yolu kalıntısı bulundu

Hollanda'da sahil beldesi Katwijk'i Leiden'a bağlayacak Rijnland Route otoyolunun inşaatı öncesi yapılan arkeolojik araştırmalarda Zuid-Holland eyaletinde keşfedilen Roma yolunun yaklaşık 125 metrelik bölümü açığa çıkarıldı.

Eyalet yetkilileri, Valkenburg yakınlarında N206 otoyolu güzergahı boyunca bulunan arkeolojik buluntular arasında,  ev izlerinin yanı sıra bir drenaj sistemi ve mezarlık alanı da olduğunu açıkladılar.

DutchNews'in haberine göre; buluntular arasında Hollanda'da nadir rastlanan; üzerinde alçı ve boya izleri bulunan ibr Roma yapı malzemesi parçası da yer alıyor. Arkeologlar, buluntuların yaklaşık MS 125 yılına ait olduğunu tahmin ediyor ve bulunan yolun, yolun yanındaki drenaj kanallarının ve yolu desteklemek için kenarlara çakılan ahşap direklerin nispeten iyi durumunda olmasının sevindirici olduğunu belirtiyorlar.

Roma İmparatorluğunun eski kuzey sınırı olan ve 2021 yılında UNESCO dünya mirası alanı olmaya aday gösterilen Roma Limes'in sınırlarındaki arkeoloji kazılarında ayrıca  çanak çömlek parçaları, deri ayakkabı parçaları, madeni paralar, ahşap nesneler, çatı panelleri ve bir balık tuzağı da keşfedildi.

Arkeolojik kalıntıların 2019 başında Rijnland Route bilgi merkezinde sergilenmesi planlanıyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar