Haydarpaşa Garındaki arkeoloji kazısının en az bir yıl sürmesi planlanıyor

Haydarpaşa Garındaki arkeoloji kazısının en az bir yıl sürmesi planlanıyor

Tarihi Haydarpaşa Garı'nda yapılan arkeolojik kazıda 26 ayrı insana ait insan kemikleri çıktı. 5. yüzyıla ait Azize Bassa Kilisesi'nin bodrumunda çıkan insan iskeletleri incelemeye alındı. Tarihi gar etrafından yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan eserler Anıtlar kurulunun alacağı kararlar doğrultusunda değerlendirilecek.

Yıllarca Türk filmlerine sahne oldu. Herkesin hayatında bir iz bıraktı. Şimdi başka bir olayla gündemde. Tarihi gar çevresinden tarih fışkırıyor.

Tarihi Haydarpaşa Garının raylı sistemler bölümünde yapılan çalışmalarda arkeolojik buluntular çıktı. Bu gelişme üzerine inşaat çalışmaları durduruldu. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne bağlı arkeologlar kazı çalışması başlattı.

Yaklaşık 400 işçi ve arkeologlar aralıksız olarak kazı çalışmalarını devam etti. Çalışmalar sonuç verdi. M.Ö. 7. yüzyıl dönemi Kalkhedon Antik kentine ait buluntulara ulaşıldı.

Arkeologları asıl heyecanlandıran olay ise 5. yüzyıl dönemine ait Azize Bassa Kilisesinin temeline ulaşmak oldu.

Azize Bassa Kilisesinin üzeri bir örtü ile kapatılarak kemikler koruma altına alındı. Bu insan kemiklerinin Azize Bassa Kilisesinde çalışan din görevlilerine ait olabileceği değerlendiriliyor.

Haydarpaşa Gar alanındaki arkeolojik kazı alanında M.Ö. 7. yüzyıldan 19. Yüzyıla kadar her döneme ait eserler ortaya çıkarıldı.

Arkeolojik alanlardaki kazıların en az 1 yıl daha sürmesi bekleniyor.

Tarihi gar etrafından yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan eserler Anıtlar kurulunun alacağı kararlar doğrultusunda değerlendirilecek. Bazıları yerinde muhafaza edilirken bazıları da korunaklı başka bir alana taşınarak sergilenecek.

Nihat Uludağ - CNN TÜRK


Benzer Haberler & Reklamlar