Hacettepe Üniversitesinin eğitim amaçlı arkeolojik kazı alanı hizmete girdi

Hacettepe Üniversitesinin eğitim amaçlı arkeolojik kazı alanı hizmete girdi

Amaçlarının arkeoloji gibi önemli bir konuda farkındalık yaratmak ve küçük yaştaki çocukların ilgisini bu tarafa çekebilmek olduğunu vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, çocuklara kültürlerin tarihinin çok uzun olduğunu anlatmak istiyoruz, dedi.

HÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Hacettepe Üniversitesinde (HÜ) Beytepe kampüsünde eğitim amaçlı kurulan arkeolojik kazı alanının Ankara'daki ilk ve ortaokul öğrencilerince kullanılması için çalışma başlattı.

Rektör Özen, akademisyenlerin topluma dokunmasının önemine işaret eden Özen, "Toplumun eksiklikleri ve ihtiyaçları hakkında akademisyenlerin, üniversitelerin çözüm üretmesi, yol göstermesi lazım. Üniversiteler bilim için bilim yapmanın yanında toplum için de bilim yapan kuruluşlar olmalıdır diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Bu amaçla oluşturulan kazı alanının sadece üniversite öğrencilerine değil tüm Ankaralılara fayda sağlamasını istediklerini belirten Özen, "Ankara'daki ilk ve orta öğretim kurumlarıyla görüşmeler yapacağız. Okullar haftada bir gün Arkeoloji Bölümünün yüksek lisans öğrencilerinin refakatinde kazı ne demektir, niye yapılır bunu yaşayarak öğrenecekler." dedi.

Amaçlarının arkeoloji gibi önemli bir konuda farkındalık yaratmak ve küçük yaştaki çocukların ilgisini bu tarafa çekebilmek olduğunu vurgulayan Özen, "Çocuklara kültürlerin tarihinin çok uzun olduğunu, bizden önce çok değişik kültürlerin bu ülkede, bu coğrafyada yaşadığını anlatmak istiyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Sevinç Günel: İlk kazı deneyimlerini kampüste yaşayacaklar

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel de eğitim programlarında teorik derslerin yanı sıra kazı tekniği çizim dersleri ve kültür tabakalarının tespiti gibi uygulamalı dersler olduğunu söyledi.

Hayata geçirilen kazı uygulama alanıyla arkeoloji lisans öğrencilerinin ilk kazı deneyimini kampüs içinde yaşayacağını anlatan Günel, kazılardan çıkan eserlerin sergilenmesi için de müze alanı oluşturduklarını kaydetti. Günel, "Kazı alanı ve eserlerin sergilenmesini bir arada yapmaya çalıştık." dedi.

Her yıl bir tema belirleyeceklerini aktaran Günel, bu yılki temanın "Hitit arkeolojisi" olduğunu kaydetti.

Eda Özdener- AA


Benzer Haberler & Reklamlar