Göbeklitepe UNESCO Kalıcı Miras Listesine alındı

Göbeklitepe UNESCO Kalıcı Miras Listesine alındı

Arkeoloji kazılarında çıkan şaşırtıcı tapınakları ile dünya gündemine bomba gibi düşen Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alındı.

24 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında Bahreyn’in Manama kentinde düzenlenen 42. Dünya Mirası Komitesi toplantılarında Göbeklitepe arkeolojik alanı, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alındı.

Dışişleri Bakanlığı, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe arkeolojik alanının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle Türkiye'nin söz konusu listeye kayıtlı alanlarının sayısının 18'e yükseldiğini duyurdu.

BM Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya Mirası Geçici Listesindeki varlıkları arasında bulunan ve 12 bin yıllık hatta daha eski tarihi eserleri bünyesinde barındıran dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe geçici listeden çıkarılarak, kalıcı Dünya Mirası Listesine alındı.

30 tarihi ve kültürel anıtın başvurusu incelendi.

Göbeklitepe’nin daimi listeye alındığı Bahreyn’in Manama kentinde düzenlenecek 42. Dünya Mirası Komitesi toplantılarında Dünya Mirası listesineye girmeye aday 30 tarihi ve kültürel anıtın başvurusu incelendi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin "Göbeklitepe arkeolojik alanı"nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adaylık başvurusunun, halen Bahreyn'in başkenti Manama'da devam eden Dünya Miras Komitesi 42. toplantısında kabul edildiği ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiği belirtildi.

Açıklamada, Şanlıurfa'da bulunan ve 2011'den bu yana Türkiye'nin UNESCO'daki Geçici Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe arkeolojik alanının, Yukarı Mezopotamya bölgesindeki dünyanın bilinen en eski megalitik yapı grubu olduğu ve tarihinin günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar uzandığı vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Bakanlığımızın yoğun çabaları sonucunda, söz konusu başvurunun kabulüyle ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tescilli alanlarının sayısı 18'e yükselmiştir." ifadesi yer aldı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar