Gizemli Jamaika Memelisi, Titi Maymunu ile akraba çıktı

Gizemli Jamaika Memelisi, Titi Maymunu ile akraba çıktı

Yüzyıllar önce soyu tükenen Jamaika maymunun özellikleri mevcut fosil kayıtlarından oldukça farklıydı ve kökeni merak ediliyordu. Tuhaf evrimleşmenin sırrı maymunun fosilinden elde edilen DNA'larla çözüldü. Jamaika maymununun atasının 11 milyon yıl önce Güney Amerika'dan geldiği anlaşıldı.

Karayip adaları; turistik ününün ve tarihe karışmış korsanlarının yanı sıra Dünya'nın en sıradışı canlı türlerine ev sahipliği yapmasıyla meşhurdur. O türlerden belki de en gizemlisi, neslinin bir kaç yüzyıl önce tükendiği tahmin edilen Jamaika maymunuydu. Hayvanın kemirgenler gibi bacaklara sahip olduğu vücudunun tembel hayvanları andırdığı ama çevik kolları ve ve uzun kuyruğu olduğu tahmin ediliyordu. O yüzde pek çok bilim adamı ona Jamaka Maumunu değil, Jamaika Memelisi denilmesi gerektiğini savunuyordu.

Jamaika memelisinin özelliklerinden dolayı onun mevcut canlı türleri içinde nereye konulması gerektiği anlaşılamıyordu. Bu yüzden fosil evrim teorisine göre çözülmeyi bekleyen bilimsel bilmeceler arasında yer alıyordu.

Gizemi maymuna ait fosilden alınan DNA'lar çözdü.

Paleontologlar, nesli tükenen gizemli Jamaika maymununun (Xenothrix mcgregori) kökenlerinin Güney Amerika Titi maymunlarına (Callicebus cupreus) dayandığı ortaya çıkardı.

Science Daily'nin haberine göre, Jamaika maymunu fosili üzerinde yapılan DNA incelemesi, yaşayan herhangi bir maymundan farklı vücut özelliklerine sahip hayvanların, Güney Amerika'da yaşayan Titi maymunlarıyla yakın akraba olduğunu gösterdi.

Güney Amerika'nın tropik bölgelerinde ağaçlarda yaşayan Titi maymunlarının uzun kırmızı, gri veya siyah tüyleri bulunuyor. Bu maymunların gün içinde çok hareketli ve konuşkan olduğu ifade ediliyor.

Xenothrix adlı esrarengiz soyu tükenmiş maymunun, herhangi bir canlı maymuna göre çok farklı garip vücut özellikleri gösteren antik DNA'sının analizi, Uluslararası çevre vakfı ZSL, Londra ve New York doğa tarihi müzeleri tarafından yürütülen çalışmada incelendi.

Avlanma ve doğal ortamlarının yok olması nedeniyle birkaç yüzyıl önce nesilleri tükenen Jamaika maymunlarının adaya ilk kez 11 milyon yıl önce muhtemelen bitki örtülerinin üzerinde büyük Güney Amerika nehirlerinin ağızlarına sürüklenerek geldiği ve oldukça rahat loşullarda yaşadığı için farklı bir tür evrim geçirdiği varsayılıyor.

Araştırmanın ayrıntıları PNAS dergisinde,12 Kasım'da  Londra Zooloji Derneği (Zoological Society of London) imzası ve Karayip Primatları: Antik DNA, gizemli maymunun tarihini ortaya çıkardı (Primates of the Caribbean: Ancient DNA reveals history of mystery monkey) başlığı ile yayınlandı.
.
PNAS dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Jamaika maymunların ataları, Karayip adalarına bir kaç ayrı koloni halinde gelmiş.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar