Fas'ta 300 bin yıllık Homo Sapiens iskeleti bulundu

Fas'ta 300 bin yıllık Homo Sapiens iskeleti bulundu

Homo Spiens'in tarihi değişti. İnsanlığın tarihi 105 bin yıl daha geriye çekildi. En eski insan kalıntıları Fas'ın Cebel İhud köyünde keşfedildi. Fas’ta bulunan 300 bin yıllık fosilin, insan iskeleti kalıntısı olduğu bildirildi.

Fas’ın Yusufiye bölgesi kırsalında yer alan Cebel İhud (Jebel Irhoud) köyü yakınlarında yapılan arkeolojik kazılarda bulunan 300 bin yıllık fosil Homo Spiens tarihini 105 bin yıl daha geriye çekti.

Bugüne dek bilinen en eski Homo sapiens fosilleri, 195 bin yıl öncesine aitti ve Etiyopya'nın Omo Kibish bölgesinde bulunmuştu. Fas'ın Cebel İhudbölgesinde bulunan fosil homo spiaens tarihini hem 105 bin yıl daha geriye çekti hem de coğrafi alanını bilinen alanların biraz daha dışına taşıdı.

Daha önce ise yine Etiyopya'da bulunan Herto'da, bir Homo sapiens fosili, 160 bin yıl önce tarihlendirilmişti. Antropolog ve arkeologlar bugün yaşayan insan türünün yaklaşık 200 bin yıl önce Doğu Afrika'da yaşayan bu türden geldiğini savunmaktadır.

Fas Kültür ve İletişim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Merkezi Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology)  Alman Paleontoji Antroplogu (paleoantropolog) Jan Jack Yublan’ın (Jean-Jacques Hublin) ve Merkezi Rabat'ta bulunan Ulusal Arkeoloji ve Miras Enstitüsü'nden (National Institute for Archaeology and Heritage - INSAP) Faslı bilimadamı ve araştırmacı Abdulvahid bin Nasır (Abdelouahed Ben-Ncer) öncülüğünde çalışan uluslararası bir arkeoloji ekibinin Fas’ın Yusufiye bölgesi kırsalında yer alan Cebel İhud (Jebel Irhoud) köyü yakınlarında yaptıkları arkeolojik kazı çalışmalarında Homo sapiense ait iskelet kalıntılarına rastladıkları belirtildi.

Kalıntıların yaklaşık 300 bin yıllık olduğu belirtilen açıklamada, yapılan testler sonucunda kalıntıların şimdiye kadar keşfedilen en eski insan kalıntıları olduğu ifade edildi.

Paleoantropolog Jean-Jacques Hublin "Doğu Afrika'da 200 bin yıl önce insanlığın beşiği olduğunu düşünüyorduk ama yeni verilerimiz Homo sapiens'in 300 bin yıl önce Afrika kıtasının tamamına yayılmış olduğunu ortaya koydu" diyor.

Homo sapiens'in ortaya çıkarıldığı Jebel Irhoud kazılarında fosil kemikleriyle birlikte taş aletler ve hayvan kemikleri de bulunduğu belirtildi

Fas’ta keşfedilen kalıntılara ilişkin ilmi makalenin 8 Mayıs 2017 tarihinde Almanya’da çıkan Doğa (journal Nature) dergisinde yayımlandığı kaydedildi.

Cebel İhud civarında 2014 yılında yapılan kazı çalışmalarında 16 bin yıl öncesine ait insan kalıntıları bulunmuştu ve şimdiye kadar yapılan araştırmalarda alanda bulunan en eski  kalıntılar 100 bin yıllıktı.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar