Dünyanın en eski kil baskıları Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde

Dünyanın en eski kil baskıları Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde

Uun süre kapalı kaldıktan sonra 21 Mayıs 2017’de yeniden ziyarete açılan Gaziantep Arkeoloji Müzesi, müzeler kenti Gaziantep’te yeni tasarımıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Ziyaretçilerini tarihin gizemli koridorlarında binlerce yıllık geçmişe götüren Arkeoloji Müzesi yeni görünümüyle ziyaretçilerini büyülüyor. 2017 yılı için 1 milyon turist hedefine ulaşacaklarını belirten Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, “Tarihin gizemli koridorlarında binlerce yıllık geçmişe seyahat etmek isteyenler için Arkeoloji Müzesi tekrar açıldı ve çok önemli bir mekan. Ziyaretçilerimizi yine müzemize bekliyoruz. Özellikle Roma Salonunu gezmelerin istiyorum. Özellikle Roma salonunu muhakkak gezsinler” dedi.

GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİNE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

“Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı” kampanyası çerçevesinde Gaziantep’in 2017 yılında ortaya koyduğu 1 milyon turist hedefine ulaşacaklarını belirten Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Türkiye’nin müze şampiyonu Gaziantep olduğunu belirterek, “Gaziantep’te zoolojiden hamama, arkeolojiden mutfak sanatlarına, cam eserlerden mozaik eserlere kadar kentin farklı bölgelerinde toplam 18 tane müzemiz bulunmaktadır. Bunlardan 14 tanesi özel müze, 4 tanesi ise Kültür Turizm Bakanlığına bağlıdır. 2017 yılının ilk 6 ayı sonunda Zeugma Mozaik Müzesi’ni 72 bin 737 kişi ziyaret etti. Uzun bir aradan sonra Arkeoloji Müzesi kapılarını tekrar ziyaretçilere açtı. Arkeoloji Müzesine ziyaretçilerin tekrar gelmesini bekliyoruz.” Dedi.

GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİ 1944 YILINDA KURULDU

Cumhuriyet Döneminin ilk kadın arkeologlarından olan Sebahat Göğüş tarafından 1944 yılında kurulan Gaziantep Arkeoloji Müzesi; önce Halkevi’nde, sonra Nuri Mehmet Paşa Camii’nde hizmet vermiş, 1969 yılında ise Müze olarak yapılan binasına taşındı.

TARİHİ ESERLER ZİYARETÇİLER İLE BULUŞTURULUYOR

Zeugma antik kentinde ve Gaziantep çevresinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda gün ışığına çıkarılan mozaikler ve sanatsal ve estetik değerleri yüksek eserler sebebi ile yeni müze binasına ihtiyaç duyulmuş ve 2005 yılında eski binaya bitişik olarak yeni müze binası faaliyete geçirildi. 2011 yılında müzedeki mozaiklerin dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’ne taşınmasından sonra, mevcut arkeoloji müzesi çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak Bakanlık tarafından yeniden projelendirilerek, teşhir alanları genişletildi. Teşhirde Gaziantep ve çevresinde yapılan bütün kazılar ile kazılar dışında Müze Koleksiyonlarına kazandırılan eserlerin en ilgi çekici olanlarının ziyaretçiler ile buluşturulması amaçlanıyor.

ANTİK ESERLER KRONOLOJİK VE TEMATİK OLARAK SERGİLENMEKTE

Yaklaşık 7 yıl kapalı olan ve 21 Mayıs 2017’de ziyarete açılan Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde; Dülük Şarklı Mağara’da yapılan kazılar sonucunda bulunmuş olan ve tarihi yüz binlerce yıl önceye (Paleolitik Çağa) uzanan taş âletler başta olmak üzere, Gaziantep Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca ve diğer kazı ekiplerince Gaziantep ve çevresinde yapılan kazılar neticesinde bulunan eserler ile farklı şekillerde Müzeye kazandırılan eserler de kronolojik ve tematik olarak sergilenmekte.

TARİHİ ESERLER 106 ADET VİTRİN İÇİNDE SERGİLENİYOR

Ziyaretçilerini tarihin gizemli koridorlarında binlerce yıllık geçmişe götüren Arkeoloji Müzesi’nde; 106 adet vitrin içinde, Jeololik Dönem fosil ve kayaçları ile başlayan teşhir, Paleolotik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları, Hitit, Hurri, Pers, Yunan, Roma, Doğu Roma, İslami ve Osmanlı Dönemine ait eserler ile sonlanmaktadır. Ayrıca, nesli tükenmiş olan Maraş Fili’nin eldeki iskeletleri de müzede sergileniyor.

TARİHİ MÜZEDE 23 SERGİ SALONU BULUNUYOR

3 blok ve 23 sergi salonundan oluşan tarihi Arkeoloji Müzesi’nde B Blok (Yeni Bina) Zemin Katındaki 6 salonda tarihi eserler sergileniyor. Zemin Katta bulunan Doğa Tarihi salonunda; Jeolojik Dönemlere ait fosiller ve kayaçlar, Prehistorik salonunda; Nesli tükenmiş Maraş Fili’nin eldeki iskelet kalıntıları, Dülük Paleolitik Şarklı Mağara ve çevresi buluntuları ile Neolitik Dönem, Kalkolitik Dönem ve Gedikli Höyük Kazısı buluntuları, Gaziantep Bölgesi Kazılar salonunda; Gaziantep Müze Müdürlüğü uzmanları ile farklı kazı ekiplerince Gaziantep ve çevresinde yapılan kazılar sonucu bulunan, Tunç Çağı buluntuları yoğunluklu olmak üzere farklı dönem buluntuları, Geç Hitit Dönemi salonunda; Geç Hitit Dönemine ait başta Tanrı Teşup stelleri olmak üzere çeşitli bazalt steller sergilenirken salonda ayrıca Geç Hitit Dönemi karakteristik saray yapısı olan Bit Hilani de canlandırılıyor. Karkamış Antik Kenti salonunda da; Karkamış Höyükte son yıllarda yapılan kazılar sonucunda gün ışığına çıkartılan buluntular ile 1900’lü yıllarda bulunarak Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine götürülen Kral Burcu orthostatlarının kopyalarına yer verilirken Klasik-Helenistik Dönemler salonunda ise Klasik ve Helenistik Döneme ait sunak, mezar steli, heykel ve küçük buluntular sergileniyor.

7 TARİHİ SALON ZİYARETÇİLERİ TARİH YOLCULUĞUNA ÇIKARIYOR

Tarihi Arkeoloji Müzesi’nde B Blok (Yeni Bina) 1. Katında da 7 salonda tarihi eserler sergileniyor. 1. katta bulunan Anadolu Uygarlıkları salonunda; Müze koleksiyonlarına ait, Kalkolitik, Tunç Çağları, Hitit, Hurri, Urartu, Pers, Yunan, Roma, Doğu Roma Dönemlerine ait eserler sergilenirken, Mühürler salonunda; Müze koleksiyonlarına ait, mülkiyet duygusunun ortaya çıktığı Kalkolitik Dönemden, Roma Dönemine kadar olan zaman dilimlerini kapsayan silindir mühürler ile damga mühürler sergileniyor. Dülük Antik Kenti ve Taş Eserler salonunda da; Dülük Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda gün ışığına çıkartılan boğa heykeli başı, sunak, stel, mimari parçalar, yazıtlar ile tunç Teşup heykelciği olmak üzere çeşitli eserlerin yanı sıra, Helenistik ve Roma Dönemine ait mimari parçalar ile mezar stelleri sergilenirken Salonun sonunda Dülük Antik Kenti ve antik kentte yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan eserler hakkında sine vizyon vasıtası ile bilgiler veriliyor. Demir Çağı salonunda; M.Ö. 1. Bin Demir Çağına ait pişmiş toprak seramik ve figürinler sergilenirken Pers İmparatorluğu salonunda; Pers (Akhamenid) Dönemine ait kireç taşı heykeller ile bir heykel başı sergileniyor. Kommagene Krallığı salonunda ise; Kommagene Kralı I. Antiochos başı ve Kralın Işık tanrısı Helios ile tokalaştığı bazalt stel sergilenirken Takılar salonunda; Müze koleksiyonlarına ait farklı dönemlere ait altın, gümüş ve bronz takılar sergileniyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KİL MÜHÜR BASKILARI SERGİLENİYOR

Tarihi Arkeoloji Müzesi’nde C Blok (Eski Bina) Zemin Katında ise 10 salonda tarihi eserler sergileniyor. Zemin katta bulunan Roma Lejyoner koridorunda; Eski Müze Binasını Yeni Müze Binasına bağlayan koridorun yan duvarında Romalı Lejyonerlerin yürüyüşü animasyon ile gösterilirken Roma İmparatorluğu salonunda; Roma İmparatorluk Dönemine ait terrasigilattalar sergileniyor. Zeugma Antik Kenti salonunda da; Zeugma Kazıları sonucunda bulunmuş olan heykelcikler, savaş araç – gereçleri, kandiller, sunaklar, cam eserler, kap kacaklar, savaş araç gereçleri ve gündelik yaşama ait eserler sergilenirken Roma Kaya Mezarı Odasında; Dülük Antik Kenti ve Zeugma Antik Kentindeki Roma Dönemi Nekropollerinde bulunan kaya mezar odaları örnek alınarak bir mezar odası canlandırılarak Mezar odasının önüne Zeugma Kazıları sonucu bulunan Roma Dönemine ait soylu heykelleri, içine ise iki lahit mezar konularak ziyaretçiye sunuluyor. Zeugma Kil Mühür Baskıları ve Sikkeleri salonunda da; Gaziantep Müze Müdürlüğü Başkanlığında, Zeugma Antik Kenti Agora Arşiv Binası kazısı sonucunda bulunan ve dünyanın en büyük kil mühür baskısı koleksiyonu olma özelliğini gösteren, Roma Dönemine ait kil mühür baskıları sergilenirken Heykeller ve Mezar Stelleri Salonunda; salon, İon tapınağı tarzı şeklinde biçimlendirilerek, çoğunluğu Zeugma Antik Kentinde yapılan kazılar sonucunda bulunan soylu heykelleri ile mezar stelleri sergileniyor.

Sikke salonunda; Gerek, Roma, Doğu Roma, İslami Dönem ve Osmanlı Dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı nişanları sergilenirken Doğu Roma İmparatorluğu Salonunda da; Müze Koleksiyonunda bulunan Doğu Roma Dönemine ait eserler sergileniyor. İslami-Osmanlı Dönemleri Salonunda ise; Gaziantep Müze Müdürlüğü Başkanlığında Gaziantep Kalesinde yapılan kazılar sonucunda bulunan İslami ve Osmanlı Dönemlerine ait eserler ile Müze koleksiyonlarına ait İslami dönem eserleri sergileniyor.

Bahri Uçar - Referans


Benzer Haberler & Reklamlar