Demir çağından kalma kesik kadın kafatası bulundu

Demir çağından kalma kesik kadın kafatası bulundu

İngiltere'de nehir kenarında köpek gezdiren adam 2.400 yıllık kesik kafatası buldu.

Newtown şehrinde yaşayan Roger Evans adlı İngiliz, geçtiğimiz yıl Mart ayında Somerset yakınlarındaki Langport'da köpek gezdirirken bir kafatası kalıntısı buldu.

Bilim adamları bir kadına ait olduğu tespit edilen kafatasının Demir Çağı'ndan kaldığını tespit etti.

Yapılan analizler kafatasının M.Ö. 380-190 yılları arasında geç Demir Çağı'nda yaşamış 45 yaşlarında bir kadına ait olduğunu gösterdi. Kafatasının bulunduğu yerde aynı zamanda eski çağlardan kalma keresteler bulundu.  Kerestelerin muhtemelen köprüden geçiş için kullanılan bir köprünün ya da ahşap binanın kalıntısı olduğu sanılıyor. Ahşap kalıntılarının yaşlarını öğrenmek için radyo karbon yöntemi ile tarihleme testleri yürütülüyor.

Kafatasının bulunmasından sonra Environment Agency (Çevre Ajansı - EA)  ve South West Heritage Trust (Güney Batı Miras Vakfı - SWHT) arkeologları su seviyesinin azaltılması sağlanarak Aralık ayında bölgede arkeojik tetkikler gerçekleştirdiler. Ancak daha başka buluntu tespit edilemedi.

Güney Batı Miras Vakfı arkeologu Richard Brunning; "Kesik kafatası Demir Çağı için şaşırtıcı bulgu değil. Şaşırtıcı olan burada sulak bir alanda ve ne olduğunu anlayamadığınız ahşap kalıntıları ile birlikte bulunması. Ahşap kalıntıları ile kafatası aynı yıllara mı ait onu şimdilik belirleyemedik. Ama kadın geç demirçağında hayli çileli hayat sürmüş 45 ya ya da daha üstü bir yaşta. Çocukluk kronik hastalık geçirmiş ve sağlıklı beslenme şansına sahip olamamış. Kafası neden cesedinden ayrıydı bilemiyoruz. Şimdilik en olası ihtimaller kafasının kurban töreni ya da ceza amaçlı kesilmiş olabileceği." dedi..

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar