Çorum Kazılarından Yansımalar Fotoğraf Sergisi Çorum Müzesi'nde açıldı

Çorum Kazılarından Yansımalar Fotoğraf Sergisi Çorum Müzesi'nde açıldı

Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çorum Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan Cumhuriyet'in 100. yılında Çorum Kazılarından Yansımalar Fotoğraf Sergisi'nde, kentte 100 yılı aşkın süredir devam eden arkeoloji kazılarının ilk yıllarına ait 50 fotoğraf yer alyor.

Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çorum Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan Cumhuriyet'in 100. yılında Çorum Kazılarından Yansımalar Fotoğraf Sergisi'nde, Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nde 117 yıldır devam eden kazılar ile Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1935'te başlanan Alacahöyük kazılarının yanı sıra Şapinova Ören Yeri'nden asırlık görsellere yer verildi.

2022 yılında Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülü alan emekli öğretmen Hasan Tuluk'un yaptığı metal çalışmaların yer aldığı "Metallerin Diliyle Anadolu Sergisi" de etkinlik çerçevesinde yer alıyor.

Çorum Vali Yardımcısı Bayram Köse, sergilerin açılış töreninde yaptığı konuşmada, emeği geçenlere teşekkür etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş Çorum Müzesi'nde açılan iki sergide Anadolu'nun tarihsel birikimi ve kültürel değerlerinin yansıtıldığını söyledi.

Çorum Müze Müdürü Metin Çakar , Kültür ve Turizm Bakanlığının 13 müzeye Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla etkinlik görevi verdiğini dile getirdi.

Bu kapsamdaki müzeler arasında yer almaktan memnun olduklarını belirten Çakar, Çorum'un Türkiye'nin önemli arkeolojik alanlarına ev sahipliği yapmasından ötürü böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Çorum'da 5 arkeolojik kazının devam ettiğinin altını çizen Çakar, "Bu arkeolojik kazıların son 100 yıldır, geçmişten bugüne kadar arşivlerde kalmış, pek çoğumuzun görmediği, birçok anıyı barındıran fotoğraflarından oluşan sergi yapmak istedik." dedi.

Kazı başkanlarından gelen arşiv fotoğraflarını seçki haline getirdiklerini aktaran Çakar, "Birbirinden güzel, ilginç, pek çoğu 1906'lı, 1910'lu, 1930'lu yıllarda çekilmiş 50 fotoğrafı sergiye koyduk." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcıları Tamer Orhan ve Bayram Köse, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ile davetliler, sergileri gezerek metal eserler ve fotoğraflar hakkında bilgi aldı.


Benzer Haberler & Reklamlar