Çinli general ve eşi birlikte gömülmüş

Çinli general ve eşi birlikte gömülmüş

Kuzey Qi hanedanı adına garnizon komutanlığı yapan Çinli General'in ölünce eşi ile birlikte aynı mezara gömüldüğü dikkat çekti.

18 Mart 564’te, Çinli general Zhao Xin ve eşi prenses Neé Liu'nin aynı gün aynı mezara gömüldüğü ortaya çıktı. Çiftin neden aynı mezara gömüldüğü merak ediliyor.  

İlginç arkeolojik keşif, manevi öneme sahip Xishan Dağları'nda yapılan kazılarda ortaya çıktı.

Çin'in Taiyuan kenti civarında Fenhe Nehrinin batısındaki Xishan Dağlarının doğu eteklerinde bulunan alandaki kazılar 2012 yılının Ağustos ayında başlamış ve 2013 yılının Haziran ayında sona ermişti. 2015 yılında Çin’de yayınlanan makalede kazı sonuçları açıklanmış ve kazılan alanda 69 mezar bulunduğu belirtilmişti.

Çinli general Zhao Xi'in eşi ile gömüldüğü mezar onlardan biriydi. 

Keşfedilen tarihi mezarda bulunan kumtaşı yazıtta; gömülen General Zhao Xin ve Prenses Neé Liu çiftinin hayatı da anlatıyor. Kitabede; “Heqing döneminin üçüncü yılının ikinci ayının 20. gününde birlikte toprağa verildi” ifadesinden çiftin 18 Mart 564'te toprağa verildiği anlaşılıyor. 

Livescience.com sitesinin haberine göre; çiftin iskeletlerinin yanında süs eşyaları ve terracota figürler de bulundu. Pişmiş topraktan yapılan 105 parça heykelcikte savaşçılar, deve ve öküz arabaları figürleri yer alıyor.

Zhao Xin, 550’den 577 yılına kadar Kuzey Çin’in bir bölümünü kontrol eden Kuzey Qi hanedanı yöneticilerine hizmet ettiği tespit edildi  Mezardaki kitabeden General Xin’in ayrıca, Çin’in farklı bölgelerinde vali olarak görevlendirilğini anlaşılıyor. Zhao Xin, son olarak Huangniu Kasabası'nda garnizon generali olarak görev yapmış ve garnizonun zafer kazanmasını sağlamış: “Binlerce insan ruhlarını kaybetti; o, Yi barbarlarını bertaraf etti ve düşmanlarının kökünü kazıdı” ifadesi ile bu zafer övülürken, Prenses Neé Liu da alçakgönüllü, mütevazı ve samimi olarak methediliyor.

Yazıttaki bilgilere göre; general Zhao Xin, garnizon komutanı iken 67 yaşında ölmüş.Eşinin neden onunla aynı anda gömüldüğü bilinmiyor. Kemiklerin ayrıntılı analizininb bu bilmeceye cevap vermesi umuluyor.


Benzer Haberler & Reklamlar