Çin'in Zhejiang şehrinde 9.000 yıllık dairesel yerleşim alanı keşfedildi

Çin'in Zhejiang şehrinde 9.000 yıllık dairesel yerleşim alanı keşfedildi

Çin'de 2014 yılında arkeoloji kazılarına başlanan neolitik sitede dairesel planlı bir yerleşim alanında boyalı çanak çömlekler, iki mezar alanı ve bir iskelet bulundu.

Çin'in Zhejiang (Cıciang) Eyaletinde gerçekleşen arkeoloji kazılarında 9 bin yıl öncesine tarihlenen Neolitik sitede, dairesel planlı bir yerleşim alanında boyalı çanak çömlekler, iki mezar alanı ve bir iskelet bulundu.

Xinhua (Şinhua) Haber Ajansı'nın 15 Ağustos tarihli haberine göre; Zhejiang Kültürel Emanetler ve Arkeoloji Enstitüsü yetkilileri, eyaletin Yiwu kentinin Qiaotou Köyü'ne yakınlarındaki neolitik alanda arkeoloji kazılarına 2014 yılında başladığını ve kadar yaklaşık 2 bin metrekarelik alan kazıldığını belirttiler.

Arkeologlar keşfedilen dairesel planlı yerleşim alanının bir höyüğün içinde olduğunu belirttiler. Alanda bir kısmı sağlam, bir kısmı parçalanmış kırmızı ve beyaz sermaik kaplar dahil çok sayıda boyalı çanak çömlek bulunduğu belirtildi.

Zhejiang Arkeoloji Enstitüsü'nün üyesi ve taşra kültürü kalıntıları araştırmacısı Jiang Leping, “Burası, eski sakinlerin kurban ve tören etkinlikleri için kullandığı bir mekan olabilir” dedi.

Alandaki mezarda bulunan erkek iskeletinin Zhejiang'daki kültüre ait bulunan en eski insana ait olduğu ifade eden Jiang, bölgedeki kırmızı toprağın asitli olmasına rağmen, iskeletin bu kadar yıl nasıl iyi korunabileceğini bulmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan uzmanlar, Qiaotou Köyü yakınındaki neolitik alanın, Çin'in en uzun ırmağı Yangtze Nehri'ne (Gök Irmak) havzasına yayılan Shangshan kültürüne  ait olduğunu belirttiler.  Zhejiang eyaletinde yaklaşık 20 Shangshan kültüre alanının keşfedildiğini ve bir alanda yabani pirinç kullanıldığının kanıtlandığını belirttiler.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar