Belçika Dışişleri Bakanlığı ve Avrupalı arkeologlar uyardı: Türkiye'den taş toplamayın!

Belçika Dışişleri Bakanlığı ve Avrupalı arkeologlar uyardı: Türkiye'den taş toplamayın!

Antalya'ya tatil için gelen, yurtdışına çıkarken valizlerinde tarihi eserle yakalanan Belçikalı çift 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak. Çiftinin ibretlik vakasını örnek gösteren Belçika hükümeti ve arkeologlar, Türkiye’ye giden vatandaşlarını kesinlikle taş toplamamaları konusunda uyardı ve arkeolojik potansiyeli yüksek ülkenin hassasiyetine saygı gösterilmesini istedi.

Anvers kentinden Antalya’ya tatile Belçikalı Kim ve Warre çiftinin akvaryumları için taş topladıklarını iddia ettiği tarihi eserlerden dolayı, Tarihi eser kaçakçılığından hakim karşısına çıkacak. Sürecin 2 ayı bulabileceği belirtiliyor. Anversli çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.

BBC'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Belçika hükümeti ve arkeologlar, Türkiye’ye giden vatandaşlarını kesinlikle taş toplamamaları konusunda uyardılar.

Daha önce benzer bir durum nedeniyle Türkiye’de yargılanan Belçikalı turistler, ertelenmiş hapis ya da para cezasına çarptırılmıştı.

Yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle Antalya’da bir daire kiralayan Belçikalı çiftin Anvers’teki komşuları tarafından bir yardım kampanyası başlatıldı.

Komşuları, 15 Ekim’e kadar devam edecek kampanya çerçevesinde toplanacak paranın, Kim ve Warre çiftinin Antalya’daki barınma ve avukat masrafını karşılamak için kullanılacağını söyledi.

Belçika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye tatile giden vatandaşları için yayınladığı seyahat tavsiyesinde, kültürel ya da tarihi değeri olmasa bile antika, mineral veya taş gibi buluntu nesneleri almamaları uyarısı yaptı.

Bakanlığın tavsiyesinde, arkeolojik bir alandan ne kadar küçük olursa olsun bir nesne almanın Türk Ceza Kanunu'na göre suç sayıldığı vurgulanarak, bunun tarihi eser kaçakçılığı ile eş tutulduğu belirtildi.

Bakanlık, tarih eser kaçakçılığının da 10 yıldan 20 yıla kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırıldığını kaydetti.

Brüksel Özgür Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Burdur Sagalassos'taki kazılarının koordinatörü Prof. Dr. Ralf Vandam da, Türkiye’nin tarihi eserler konusunda hassas olduğuna dikkati çekti.

Vandam, kamu yayıncısı VRT’ye yaptığı açıklamada sadece Türkiye değil, bütün ülkelerin tarihi eserler konusunda hassas olduğunun altını çizerek şunları söyledi.

“Türkiye'de arkeolojik değeri olan bir şey bulma ihtimaliniz çok yüksek. Orada bulduğunuz her şey prensipte Türk hükümetinin malıdır. Bizim ülkemizde de durum farklı değil."

"Bu katı mevzuat sadece Türkiye'de geçerli değil, Akdeniz ülkelerinin geri kalanı için de geçerli. Bu bölgedeki ülkeler çok zengin bir arkeolojik mirasa sahip. Bu nedenle miraslarını korumaya yönelik katı düzenlemeler var. Bu da gerçekten gerekli.”

Arkeoloji profesörü Jeroen Poblome de, turistleri uyararak, "Bir başka ülkeye ait olan şeylerden uzak durun. Mutlaka bir şeyler almak istiyorsanız, başta müzeler olmak üzere her yerde pek çok mağaza var" dedi 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar